Osijek
DANI OTVORENIH VRATA FAKULTETA AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Festival znanosti ruši sve rekorde posjećenosti, klince najviše oduševili konji i pilići
Objavljeno 12. travnja, 2019.

Postoji li zaista ljubičasta krava, Prebroji boje sjemena, Vesele boje u seoskom dvorištu i Boje životinjskog carstva nazivi su samo nekih od mnoštva predavanja, radionica, izložbi i postera organiziranih na Danima otvorenih vrata Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti na temu ‘‘Boje‘‘.

Glavni je cilj događanja približavanje znanstvenog rada Fakulteta široj javnosti, ali i motiviranje djece i mladih na istraživanje i stjecanje novih znanja. Stoga su sve aktivnosti namijenjene studentima, učenicima osnovnih i srednjih škola, djeci predškolske dobi, ali i drugim posjetiteljima. Mi smo posjetili prvi dan Otvorenih vrata, zajedno s više od 800 vrtićaraca i učenika osnovnih škola iz cijele županije. Idućega dana na Fakultet stiže još dvjestotinjak srednjoškolaca, čime će se oboriti svi rekordi posjećenosti.

- Obaramo i rekorde prema broju aktivnosti koje smo za posjetitelje pripremili, ove ih je godine oko stotinu. Više od 20 radionica na kojima će djeca naučiti, primjerice, kako kemijskim reakcijama mijenjati boje, ali i kako se prikupljaju dokazi. Oni nešto starije dobi upoznat će malo kompleksnije stvari. Primjerice, koje je boje DNA, kako izgleda pogled na Osijek iz svemira – kaže jedna od organizatorica, dr. sc. Monika Tkalec Kojić. A vidjeli smo kako se snalaze učenici OŠ Višnjevac na radionici ‘‘Mali forenzičari‘‘.

- Djeci pokazujemo kako mogu napisati tajno pismo s pomoću kiselina i lužine te kako njihova tajna poruka postaje vidljiva – kaže voditeljica radionice Marija Špoljarević, stručni suradnik na Zavodu za agroekologiju i zaštitu okoliša. Bilo je tu i izložbi kukaca, ali i domaćih životinja. Mališane iz OŠ Jagode Truhelke oduševili su pilići, kunići i janjad, koje su mnogi vidjeli prvi put u životu. No ispred Fakulteta bila je najveća atrakcija uz konje i ponije iz konjičkih klubova Hercules i Osijek, koje su djeca oduševljeno promatrala slušajući zanimljive podatke koje je iznosila prof. dr. sc. Mirjana Baban.

- Kako ni jedna druga životinja nema takav spektar boja kao konji, djeci smo ih željeli uživo pokazati. Riječ je o čak 39 različitih i više od tisuću nijansi boja, a nijedan konj na svijetu nije jednake boje - kaže Baban.

Festival znanosti nastavlja se uz Dan otvorenih vrata na FAZOS-u još danas, ali i na mnogobrojnim lokacijama diljem Osijeka. J.Pejaković
Predavanja, radionice, izložbe i druge aktivnosti na Fakultetu posjetit će rekordnih tisuću djece i mladih
Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike