Novosti
SLOVENSKI NAPAD NA HRVATSKU SOA-U

Politički razlozi iza lažnih optužbi za špijuniranje?
Objavljeno 10. travnja, 2019.
"SOA nije u Sloveniji snimala ljude koji su sudjelovali u arbitraži", istaknuo je Robert Kopal

Optužbe da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, objavljene u slovenskim medijima, eskalirale su nakon što je slovenski POP-TV ustvrdio da je čelnik Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju, predstavivši se kao posrednik hrvatske Vlade. Zbog ove je "špijunske afere" slovenski premijer Marjan Šarec sazvao hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost, hrvatski veleposlanik pozvan je na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a slovenska veleposlanica u Sloveniji povučena na konzultacije u Ljubljanu.



Netočno i tendenciozno

Najodlučnije i u potpunosti odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske Vlade na slovenske medije, poručeno je iz Vlade RH. I Sigurnosno-obavještajna agencija poručila je da su to "netočne i tendenciozne konstrukcije". "Radi se o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i Republiku Hrvatsku lažnim optužbama o novačenju salafita za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e protiv susjednih država", stoji u odgovoru SOA-e Hini.


Posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost Robert Kopal izjavio je da SOA nije u Sloveniji snimala ljude koji su sudjelovali u arbitraži niti je hrvatska Vlada pokušala utjecati da se spriječi objavu priče o hrvatskom špijunu i arbitraži. Upitan tko je onda zvao Ivana Tolja koji je rekao da govori u ime hrvatske Vlade, Kopal je odgovorio da ne zna zašto je to Tolj rekao. "Mogu reći je da Vlada nije ni na koji način utjecala na Tolja", kazao je Kopal novinarima. Upitan smije li SOA i u kojoj situaciji prisluškivati ljude u nekoj drugoj zemlji, odgovorio je negativno i odmah postavio novinarki protupitanje zbog čega misli da bi SOA uopće to radila. "SOA sve što radi, radi prema zakonu, legitimno i legalno, podložna je raznim vrstama nadzora, od građanskog do stručnog i dosad nikad, ali baš nikad nije ustanovljen ni jedan pogrešan korak, ilegalan, protuzakonit na bilo koji način", rekao je Kopal. Ustvrdio je da je SOA visokoprofesionalna institucija. "Da bi SOA prisluškivala u drugoj državi - nema šanse", poručio je. Upitan zašto to onda tvrdi slovenski premijer koji je kazao da je dobio takav izvještaj od njihove agencije Sova, Kopal je rekao da možda za to postoje politički razlozi. "Mogu samo hipotetski reći da možda postoje neki politički razlozi, kao što sam tvrdio da postoje politički razlozi onog u BiH. Mogli bismo reći da na području zapadnog Balkana ili jugoistočne Europe postoje države manje i veće, pa neke veće države pokušavaju utjecati, znači mogli bismo sada složiti zanimljivu križaljku", rekao je Kopal. Više je razloga zašto bi Šarac tako nešto rekao, dodao je. "Možda je on to izrekao uvjeren da je to istina, ja vam tvrdim da to nije istina i pokazat će se da to nije istina", kaže Kopal.
Očitovanje

Slovenski premijer izjavio je da je "zabrinut zbog pokušaja utjecaja hrvatskih predstavnika na izvješćivanje POP-TV-a o djelovanju hrvatske obavještajne službe" te da je riječ o "ozbiljnim navodima" koji zahtijevaju "odgovarajuća pojašnjenja". Takvi su pritisci na medije "nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokracije", navode u Šarčevom kabinetu.


Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić zatražio je očitovanje SOA-e o navodnom djelovanju u Sloveniji. "Kao i uvijek, ja sam odmah reagirao, zatražio sam očitovanje SOA-e i moram naglasiti da s obzirom na to da slovenski mediji navode da je to bio Vladin predstavnik, prije svega odgovore na to mora dati hrvatska Vlada", poručio je Ostojić. "Je li se netko predstavljao u ime Vlade, pokušavao nešto riješiti, to ćemo saznati iz očitovanja, a ako bude potrebno i iz svih ostalih radnji koje Odbor ima na raspolaganju", naglasio je. Ostojić vjeruje da će brzo dobiti odgovor, a ako bude potrebno na sjednici će se utvrditi i postoji li potreba za daljnjim koracima Odbora. Ne želeći ništa prejudicirati, Ostojić je podsjetio na nedavnu sličnu situaciju s objavama u BiH o aferi u kojoj je hrvatska SOA navodno regrutirala islamističke ekstremiste. Pokazalo se da je upravo ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je bio izvor tih optužbi, pod istragom tužiteljstva BiH za uznemiravanje i odavanje tajni, ističe Ostojić.
Pojedini analitičari smatraju kako je u pozadini "špijunske afere" na djelu pokušaj Marjana Šareca da marginalizira bivšeg premijera Miru Cerara, a sadašnjeg ministra vanjskih poslova, u vrijeme čije vlade je razotkrivena priča o nedopuštenim razgovorima Jerneja Sekoleca i Simone Drenik kako bi arbitražnu odluku okrenuli u korist Slovenije. Te razgovore slovenske vlasti nikad nisu opovrgnule, a Šareca plaši nezadovoljstvo javnosti ako Europski sud presudi u korist Hrvatske u tužbi koju je podnijela Cerarova vlada.


Hina/D.Pavlović
tendenciozno
VLADA RH I SOA ODBACILE SU SVE OPTUŽBE
Miroslav Tuđman

član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

Nakon dolaska novog slovenskog premijera nema kontakta između hrvatske i slovenske vlade ni na najvišoj ni na ministarskoj razini. Pozadina cijele priče je da se nađe opravdanje zašto se Slovenija tako ponaša.
Kolinda Grabar-Kitarović

predsjednica RH

Činjenica jest kako je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a to je rezultiralo propašću arbitraže. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici te odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza.
OPRAVDANJE ZA PONAŠANJE SLOVENIJE
Član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman ustvrdio je da je pozadina priče o djelovanju SOA-a u Sloveniji pokušaj pronalaska opravdanja za ponašanje Slovenije prema Hrvatskoj te da tvrdnje o SOA-inom prisluškivanju bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovenske dužnosnice Simone Drenik treba gledati u kontekstu nedavne izjave slovenskog premijera Marjana Šareca. On je nedavno izjavio kako je Hrvatska još daleko od članstva u šengenskom prostoru te da postupak ulaska u Schengen prolongira evaluacijska komisija, pa su još daleko od točke u kojoj bi se moglo govoriti o nekakvoj slovenskoj blokadi. "Ovu tezu o izjednačavanju odgovornosti za slovensku kontaminaciju pregovora treba gledati u tom kontekstu", kazao je Tuđman.
ZAMJENA TEZA
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je u utorak najnoviju "špijunsku aferu" sa Slovenijom, istaknuvši kako se radi o zamjeni teza. "Predsjednica Republike nikada ne bi niti tražila da se neka tema povuče iz slovenskih medija, ni izravno, ni preko posrednika. O tezama slovenskih medija doznala je upravo iz samih medija", rekli su iz Ureda predsjednice. "Činjenica jest kako je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a to je rezultiralo propašću arbitraže. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici te odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza", priopćeno je uz Ureda predsjednice.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike