Zdravlje
MAKULARNA DEGENERACIJA

Genska terapija mogla bi pomoći
Objavljeno 25. ožujka, 2019.
Janet Osborne iz Oxforda prva je osoba na svijetu na kojoj je primijenjena genska terapija kojom će znanstvenici pokušati spriječiti razvoj najčešćeg oblika sljepoće kod ljudi u zapadnome svijetu, piše BBC. Kirurzi su u Janetino oko ubrizgali sintetski gen nastojeći na taj način spriječiti odumiranje stanica. Riječ je o prvome takvom tretmanu čiji je cilj pokušati utjecati na razvoj genetskih uzroka senilne makularne degeneracije (AMD) koja pogađa starije osobe.

U Velikoj Britaniji od AMD-a boluje oko 600.000 uglavnom starijih osoba, od kojih većina ima teška oštećenja vida.

Zahvat je obavljen prošli mjesec u lokalnoj anesteziji u klinici Oxford Eye, a vodio ga je profesor sa Sveučilišta Oxford, oftalmolog Robert MacLaren."Genski tretman koji se primijeni dovoljno rano kako bi se očuvao pacijentov vid, a veliki su izgledi da bi ga pacijent u jednome trenutku u potpunosti izgubio, golem je proboj u oftalmologiji. Nadam se da će se zahvat u bliskoj budućnosti masovno izvoditi u cijelome svijetu", kazao je MacLaren.

Senilna makularna degeneracija vodeći je uzrok slabljenja vida u starijih ljudi. Ako se to stanje ne liječi, dolazi do trajnog, nepopravljivog oštećenja te do gubitka vida, pa je iznimno važno povremeno testirati vid.To je bolest središnjeg dijela mrež­nice oka koja uništava centralni vid te se najčešće javlja nakon što osoba navrši 50 godina. Među simptomima na koje treba obratiti pozornost su zamućenje vida, sjene ili područja s nedostatkom vida, iskrivljeni vid te problem razlikovanja boja.

Kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2 rizik od razvoja senilne makularne degeneracije veći je za 87 posto nego kod ostatka populacije. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike