Regija
DRVOPRERAĐIVAČ SPAČVA VINKOVCI

Za modernizaciju 50 milijuna
kuna, s više trupaca zaposlili
bi 200 novih radnika
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Prošlogodišnja netodobit dvostruko je veća nego 2017., oko 15 milijuna kuna, a 73 posto prihoda ili 167 milijuna je od izvoza
VINKOVCI - Najveći drvoprerađivač u Hrvatskoj, vinkovačka Spačva, u ovoj će godini u modernizaciju proizvodnje uložiti više od 50 milijuna kuna. U tijeku je projekt vrijedan 45 milijuna kuna, a novcem EU-a sufinancira se razvijanje novog proizvoda, inovativnih vrata Spačve od slavonske hrastovine, koja bi kvalitetom i izgledom trebala osvojiti europsko tržište. Taj projekt, na kojemu rade stručnjaci Spačve u suradnji s desetak znanstvenika zagrebačkog i osječkog šumarskog fakulteta, traje četiri godine i odvija se prema planu. Predsjednik Uprave Spačve, Josip Faletar, podsjeća kako je prošle godine vinkovački drvoprerađivač imao prihod veći od 230 milijuna kuna, a kada se usporedi s prihodima iz 2013., kada je počela predstečajna nagodba i kada su imali prihode od prodaje svojih proizvoda od 105 milijuna kuna, to je značajan rast. Spačva je tada zapošljavala 570 radnika, a danas ih je 865. Prošlogodišnja netodobit dvostruko je veća nego što je bila 2017., oko 15 milijuna kuna.

Nova linija

- Od 2013. pa do 2018. investirali smo više od 100 milijuna kuna. Do kraja ove godine završiti ćemo projekt vrijedan više od 30 milijuna kuna, financiran iz vlastitih izvora i kredita. Riječi je o novoj liniji za preradu suhih piljenica, dasaka. Dosad smo prerađivali daske i elemente u sirovom stanju pa ih sušili i dalje prerađivali, a sada ćemo ići na sušenje piljenica, što je mnogo bolje jer kada vidimo osušenu dasku, dobit ćemo njenu puno bolju iskoristivost – kaže Josip Faletar najavljujući još nekoliko novih investicija i pojašnjavajući kako se radi o pogonu kakvoga u Hrvatskoj trenutno nitko nema. Ovim pogonom dobit će puno veću efikasnost, brže će moći reagirati na zahtjeve tržišta i imat će bolje iskorištenje piljenica.


- Ove smo godine naručili novu sušaru za furnir vrijednu 9 milijuna kuna, a plan je do kraja godine i dio starih sušara za daske i piljenice zamijeniti novima, koje će biti kapaciteta oko tisuću kubičnih metara. Također, planiramo nabavu tri nova viličara, kao i jednog kamiona - kaže Faletar, dodajući kako se ove godine završavaju i radovi na kanalizaciji u krugu Spačve. U tijeku su ispitivanja i do kraja travnja bit će u funkciji.


Spačva je jedan od najvećih izvoznika na istoku Hrvatske i vodeći je drvoprerađivač koji svoje proizvode izvozi u 30-ak zemalja, a od ukupnih prihoda u prošloj godinu izvozom u te zemlje ostvareno je 73 posto ili 167 milijuna kuna. Najviše izvozi u Italiju, Srbiju, Francusku, Njemačku, Rumunjsku. Prvi čovjek Spačve kaže kako je prošla godina bila vrlo uspješna, čak i bolja od očekivanja, a za 2019. prema narudžbama i dogovorima s kupcima zasad ne vide znakove krize. Održava se ista ili vrlo slična razina suradnje kako s partnerima u Njemačkoj tako i u Italiji, ali je i dalje aktualan nedostatak sirovine da bi potpuno zaposlili kapacitete i uposlili još radnika.
Sirovinu maksimizirati


- Jasno ću reći kako je Pismo razumijevanja i način raspodjele trupaca, naše sirovine, prije svega protuzakonit, jer zakon o tržišnom natjecanju jasno kaže kako nema dogovora, raspodjele i podjele i sve sam više uvjerenja kada bi se sirovina stavila na tržište, da bi se najviše prerađivalo u Slavoniji, a u tom bi slučaju Spačva zaposlila 200 novih radnika. Mišljenja sam da bi možda bilo nabolje sirovinu maksimizirati, odnosno prodati je po najboljoj cijeni koja se može dobiti, a nekim drugim načinom pomoći razvoj drvne industrije. Plaće radnika u Spačvi veće su od prosjeka drvne industrije i Vukovarsko-srijemske županije, a ove godine povećane su još za 9 posto. Ovo je najveće povećanje plaća u Spačvi u posljednjih 20 godina. Uz plaću, radnici svaki mjesec dobiju i 250 kuna nagrade, a kroz nagrade, božićnice i regres našim radnicima će biti isplaćen maksimalni neoporezivi iznos od 7500 kuna – kaže Faletar.
Miroslav Flego
Prije roka podmirili predstečajne vjerovnike
Valja dodati, kada je riječ o uspješnoj gospodarskoj politici koju provodi aktualno poslovodstvo, da je Spačva prije predviđenog roka isplatila svim predstečajnim vjerovnicima sve obveze iz predstečajne nagodbe, a Uprava će ovih dana zatražiti da se u sudskom registru provede brisanje upisa rješenja prema kojem je Spačva u predstečaju. Tvrtka oslobođena starih obveza od prošle godine fokusirana je na razvojne projekte, od kojih su dva velika u tijeku, podsjeća Faletar, a priprema i nove koji su također inovativnog karaktera te će i njih razvijati u suradnji sa znanstvenom zajednicom.
Šumski sektor
Direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran rekao je krajem prošle godine za Glas Slavonije kako cijeli sektor baziran na šumi, s državnim i privatnim šumama, zapošljava oko 50 tisuća osoba, dok unutar njega drvna industrija ima oko 35 tisuća zaposlenih, od čega je oko 22 tisuće zaposlenih u tvrtkama koje imaju više od 20 zaposlenih kao što je Spačva.
projekcije
S VIŠE TRUPACA, ZAPOSLILI BI 200 RADNIKA
Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike