Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Mladi kupus po cijeni od osam kuna za kilogram, kilogram kelja stoji 12 kuna, a mladog špinata 18
Došlo je i ono vrijeme u godini kad se na osječkoj tržnici pojavi voće "prvo među prvim", a ovoga su četvrtka to bile jagode, koje su se mogle kupiti na samo dva-tri mjesta. Cijena im je, kako je to uobičajeno na početku sezone, "paprena" i rijetki ih građani kupuju jer ovo ukusno i zdravo voće trenutačno stoji 35 kuna po kilogramu.
- Ljudi obično čekaju da prođe neko vrijeme, pa onda kupuju sezonsko voće. Ove se prve jagode kupuju uglavnom za gušt, no mogu reći da su dosta slatke - ocijenila je prodavačica.
No, zato je ponuda ostalih vrsta voća cijenom puno prihvatljivija i vrlo raznovrsna. Po 12 kuna za kilogram prodaju se naranče, a cijena limuna iznosi 15 kuna. U kupnji smo zatekli Osječanku Anu, koja je kupila, kaže, dva kilograma naranči i kilogram limuna, što će joj biti dovoljno za sirup koji ne propušta napraviti svake godine.
- Potrebno mi je sedam do osam naranči i sedam limuna te tri litre vode, tri kilograma šećera i 20 grama limuntusa. Limune i naranče potopim najprije u soda bikarboni da izvuče sve nečisto iz kore. Koricu ogulim i u blenderu sameljem zajedno s ‘mesom‘, a bacim samo bijeli dio i kod naranči i limuna zbog gorčine. Dodam limuntus i vodu, a šećer tek sutradan. Nakon što sve procijedim kroz gazu, sirup nalijem u boce - podijelila je s nama recept Osječanka, dodajući kako se od navedene količine dobije otprilike pet litara sirupa, koji je okusom vrlo sličan juiceu. Kaže kako katkad ubaci i jedan grejp, koji se prodaje za 20 kuna po kilogramu, koliko stoji i kilogram kivija, a klementine i kruške stoje po 15 kuna kilogram.
Raznovrsna je i ponuda povrća, i to uglavnom mladog. Tražen je mladi kupus po cijeni od osam kuna za kilogram, kilogram kelja stoji 12 kuna, a mladog špinata 18.
Marija Mihelić
ZDRAVI IZDANCI DJETELINE I GORUŠICE
Ne događa se često da se na tržnici mogu kušati izdanci, što je bio slučaj na ovotjednom Zelenom četvrtku. Zaslužna je bila Marica Završki, vlasnica istoimenog OPG-a, dodajući da je riječ o izdancima djeteline i gorušice koji su svježi bolji od zelene salate zbog velike količine minerala, vlakana i bjelančevina.
- Savjetujem svakome da se upusti u pripremu izdanaka, i to u staklenkama, a najvažnije je da je sjeme iz ekouzgoja, nikako drukčije - savjetovala je Završki.
Ljiljana Olujić iz Eko Rural neta za posjetitelje je izdanke pripremila na kruhu namazanom svježim sirom te uz to poslužila ukusan čaj.