Zdravlje
RESTORANI POSLUŽUJU PREVIŠE HRANE

Epidemija pretilosti
Objavljeno 11. ožujka, 2019.
Restorani diljem svijeta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije.

Skupina međunarodnih znanstvenika mjerila je težinu i energetsku vrijednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji.Kada su posrijedi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija.Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima također premašuje preporučenu kalorijsku razinu.Većina ih pretjeruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama."Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše", kazala je glavna autorica studije Vivian Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu.Svjetska zdravstvena organizacija pretilost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa. H

Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike