Osijek
U TRBUHU GRADA

Volimo kad je puno kupaca, ali i kada im imamo što ponuditi
Objavljeno 22. veljače, 2019.
Kelj, kupus, blitva, mladi luk, poriluk i brojno drugo povrće preplavili su klupe na tržnici

Predivan je osjećaj, nakon škrtije zimske ponude, ušetati za lijepog vremena, mjesec dana prije početka proljeća, u trbuh grada. Mladog je povrća već u izobilju i rijetko mu tko može odoljeti. A i zašto bi! Ponuda, rekli bismo, na pravi način nagovješćuje dolazak, prema mišljenju mnogih, najljepšeg doba u godini - proljeća. Brojni prodavači, odnosno proizvođači ponudili su povrće iz svojih vrtova i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

- I mi volimo kad je puno kupaca, ali i kada im imamo što ponuditi. Hvala Bogu da je tako - prokomentirao je dugogodišnji prodavač jučerašnji četvrtak koji je ponudom mogao dobiti epitet "zeleni", kao i dugogodišnja manifestacija na osječkoj tržnici.

Kad su u pitanju cijene, one su doista šarolike, pa se tako mladi kelj prodaje po deset kuna za kilogram, odnosno za tri ili četiri kune po glavici, a kupus stoji osam kuna. Pet je kuna cijena vezice mladoga luka, koliko stoji i hrpica matovilca, deset je kuna kilogram mlade blitve, a glavica zelene salate prodaje se po cijeni od pet do deset kuna. Prokulice je moguće kupiti na kilogram, odnosno pakirane po pola kilograma za cijenu od deset kuna, koliko stoji i kilogram cikle.

Iskoristila je to i odnedavno umirovljena sugrađanka Iva, koja je, kaže, došla na tržnicu isključivo zbog mladoga kelja, koji će pripremiti na zanimljiv način.

- Kelj blanširam, ali ga ostavim u glavici. U tavi propirjam luk i mljeveno meso sa začinima. Potom odvajam listove kelja i, počevši od unutra prema van, punim ih pirjanim mesom i vežem koncem, i tako sve do vanjskih listova. Kelj potom stavim u vatrostalnu posudu i zalijem smjesom jaja i vrhnja te zapečem – pojasnila je ovo, kako kaže, jelo komplicirano za pripremu, no vrlo ukusno.

Marija Mihelić
EKO-JAZO IZLAGAO NA ZELENOM ČETVRTKU
Razni proizvodi od pirova brašna, kukuruzni proizvodi, tjestenine od pir pšenice i slični proizvodi našli su svoje mjesto na jučerašnjem Zelenom četvrtku, gdje je tvrtku Eko-Jazo d.o.o. iz Ivanovca predstavio Josip Mihaljević.

- Nasljednik smo gospodarstva Jazbec, čiji je vlasnik dugogodišnji poznavatelj ekoproizvodnje i jedan od prvih ekoloških proizvođača u Hrvatskoj. Iako je svijest o ekoproizvodima u Hrvatskoj na nižoj razini nego u ostatku EU-a, mi edukacijama nastojimo upozoriti na to da je ekološki proizvedena hrana nužnost u borbi protiv bolesti današnjice - pojasnio je Mihaljević.
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike