Mozaik
SKULPTURE SE POČELE TOPITI

Zimski festival okončan zbog pretoplog vremena
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Od otvaranja u prosincu prošle godine, skulpture od leda u kineskom Harbinu privukle su više od milijun posjetitelja

Skulpture izrađene od leda u Ledenome vrtu, koji se prostire na 800.000 četvornih metara u Harbinu, glavnome gradu sjeveroistočne kineske pokrajine Heilongjiang, otopile su se zbog iznenadnog povećanja temperatura, prisilivši organizatore da ga zatvore ranije nego što je uobičajeno.

Zimski festival u Harbinu još od ranih osamdesetih privlači milijune posjetitelja iz cijelog svijeta. Njegov središnji dio međunarodno je natjecanje u izradi skulptura od leda. Ove je godine svoje radove predstavilo 16 ekipa iz 12 zemalja svijeta, pa je ondje izloženo 2019 snjegovića, od kojih najviši ima 20 metara i 19 centimetara. Za izradu skulptura upotrijebljeno je oko 110 tisuća kubnih metara leda i 120 tisuća kubnih metara snijega. Harbin je jedan od najhladnijih kineskih gradova, a temperature se ondje spuštaju i do 35 Celzijevih stupnjeva ispod nule. No ove godine Zimski festival moraju zatvoriti 10 dana prije nego što je predviđeno. "Temperature su iznad nule", rekao je jedan od zaposlenika parka dodajući da su ga odlučili zatvoriti za posjetitelje iz sigurnosnih razloga jer su se skulpture počele otapati. Od otvorenja skulpture su privukle više od milijun posjetitelja.

Posjetitelji, koji su odavno napravili rezervacije kako bi se divili mini ledenim replikama Koloseja ili Milanske katedrale, razočarani su. Park je prošle godine zatvoren 10. ožujka. "Zašto nas niste unaprijed obavijestili?" napisao je jedan turist u postu na Weibu, mikroblogu sličnom Twitteru, vrlo popularnom u Kini. Karte i novci posjetiteljima su vraćeni.

Hina
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike