Novosti
ERICSSON NIKOLA TESLA

Kovačević: Očekuju nas nove poslovne prilike, ali i izazovi
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević u srijedu je na predstavljanju poslovnih rezultata istaknula da je 2018. godina bila izuzetno dinamična. "Godina 2018. je za Ericsson Nikola Tesla Grupu bila izuzeto dinamična, inovativna, puna izazova, ali zahvaljujući kvalitetnom radu menadžmenta i zaposlenika uspjeli smo osigurati stabilne poslovne rezultate i u svim ključnim parametrima poslovanja pokazati bolje rezultate nego u prethodnoj godini", kazala je Kovačević. S obzirom na to da je 2018. bila dobra i kvalitetna godina, kako je kazala, "osnaženi ulazimo u sljedeći strateški ciklus". "Radit ćemo i truditi se izuzetno da i 2019. bude uspješna godina za kompaniju", poručila je.


Ericsson Nikola Tesla Grupa u 2018. ostvarila je netodobit od 113,6 milijuna kuna, što je 67,4 posto više nego godinu prije. Prihodi od prodaje iznosili su 1,56 milijardi kuna i bili su 5,2 posto viši. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 23,9 posto, usluge za Ericsson 61,3 posto (od toga 11,4 posto udjela imaju usluge upravljanja u Hrvatskoj), a ostala izvozna tržišta sudjeluju s 14,8 posto.


"Domaće tržište zabilježilo je znatan rast prihoda od prodaje kao rezultat ulaganja operatora u modernizaciju mobilnih mreža i projekte digitalne transformacije, dok izvozna tržišta bilježe niže prihode od prodaje zbog manjeg broja projekata modernizacije mreža te izazovnog ekonomskog i političkog okruženja na pojedinim tržištima. Ericssonovo tržište kontinuirano bilježi solidan rast te pridonosi financijskoj stabilnosti cjelokupnog poslovanja. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje Grupe je 65 posto", kazala je Kovačević. Na domaćem tržištu, naime, prihodi od prodaje iznosili su lani 372,6 milijuna kuna, što je 34,7 posto više nego u 2017.
Također je rečeno kako je u trećem tromjesečju pokrenut novi ciklus strateškog planiranja za razdoblje 2019. – 2023. godine. "U razdoblju pred nama očekuju nas nove poslovne prilike, ali i izazovi. Kao odgovor na izazovno tržišno okruženje blisko surađujemo s kupcima kako bismo potpuno razumjeli njihove potrebe, prilagođavamo organizaciju i način rada te ulažemo u razvoj kompetencija zaposlenika i naše tehnološko vodstvo. I dalje će fokus biti na troškovnoj i operativnoj učinkovitosti, učinkovitosti kapitala te strateškom upravljanju rizicima. Iako će troškovi povezani sa strateškim ugovorima i ispitivanjima 5G u stvarnim uvjetima kratkoročno utjecati na profitabilnost, dugoročno će ojačati našu poslovnu i tržišnu poziciju", rekla je Kovačević. H
Možda ste propustili...