Kultura
NAKON 52 GODINE “OTHELLO” NA OSJEČKOJ SCENI

Frey: Svi smo se grijali na Shakespeareu! Nitko od nas nakon ove predstave više neće biti isti. Ovo je poklon svima!
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Filmski je napeto, nema trenutka bez opuštanja - poziv je srednjoškolcima

Vezani članci

DAMIR ZLATAR FREY, REŽIRA “OTHELLA” U HNK-u U OSIJEKU

Naučio sam se boriti jer svaki mi novi projekt omogućava preživjeti

HNK OSIJEK - PUNOM PAROM NAPRIJED

Umjesto “Mary Poppins”, u svibnju mjuzikl “Sugar”

ALEKSANDAR BOGDANOVIĆ KAO SHAKESPEAREOV OTHELLO

Možemo mi pogriješiti, ali ova predstava nikoga neće ostaviti ravnodušnim, to mogu jamčiti

Ovo je šećer na kraju moga mandata! - zadovoljno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare još uvijek aktualni intendant HNK u Osijeku Božidar Šnajder (koji s pozicije čelnog čovjeka odlazi 1. travnja), najavio najnoviju premijeru Shakespeareova Othella, u režiji Damira Zlatara Freya. Ponosan je Šnajder što se upravo ovim komadom, koji se rijetko postavlja na kazališne daske, pozdravlja s kolektivom i ansamblom, koji je dovoljno zreo za iznijeti ovo remek-djelo. Uvjerenost u svoju dobru repertoarnu odluku i spremnost glumaca potvrdio je prognozom: uvjeren je da će predstava biti nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta.

On sanja predstavu
- Trebalo je samo naći redatelja koji će ansambl dovesti do cilja. Krvavi svatovi vrhunsko su ostvarenje i ne slažem se s onima koji su rekli da je to već viđeno i preneseno. Odlučan sam bio da će Frey režirati ‘Othella‘, iako sam znao da mu moram dopustiti i da radi scenografiju, koreografiju i da bira glazbu, jer on sanja predstavu - napomenuo je Šnajder, na kraju svog obraćanja zahvalivši medijima na podršci i praćenju svih godina njegova mandata, apelirajući da nova intendantica to zaslužuje još i bolje.

Redatelj Frey uvjeren je da s nagradama i nominacijama ne treba brzati, nego se okrenuti skromnosti i sebi i zrelosti.

Cijeloj je autorskoj ekipi - za koju ravnatelj Drame Miroslav Čabraja kaže da su umjetnički, etički i estetski osebujni i jaki - bilo je bitno komad mentalno, emotivno i tehnički prevesti u novi kazališni slog koji ima svoj red i zakonitosti.

- Tek kada smo to postigli, počela je nastajati predstava. Koliko je zahtjevna najbolje svjedoči činjenica da su svi glumci tijekom rada na njoj smršavjeli po pet-šest kilograma, samo sam se ja od slavonskih specijaliteta udebljao osam - u šali je dodao Frey, oduševljen strašću i ljubavlju kojom je ovaj veliki kolektiv, s gotovo 20 glumaca, pristupio poslu, što se ne viđa često.

- Svi smo se grijali na Shakespeareu! Nitko od nas nakon ove predstave više ne će biti isti, svi smo se promijenili u pozitivnom smislu, a to će izlaziti na vidjelo i u sljedeće dvije-tri predstave. Ovo je poklon svima nama - podijelio je iskreno s medijima Frey, ne propustivši reći kako se selektori festivala već zanimaju za osječkog Othella i žele ga doći pogledati. No, s obzirom na to da je do sada mnogo puta ‘nagrabusio‘ od velikih najava i prognoza, sada je oprezniji i skromniji. Mnogi, kaže, priželjkuju raditi Othella, no njemu se od toga zavrtjelo u glavi.

- Strah nije prijatelj. Ovo nije rezultat rada jedne osobe, nego tima. Publici ostavljamo duboku, temeljitu i potresnu predstavu - zaključio je Frey, iskazavši posebno divljenje i zahvalnost krojačnici i tehničkoj službi HNK. S njim se složila i kostimografkinja Ivana Bakal, kojoj je ovo četvrta suradnja s HNK-om. Zahvalna na ukazanoj prilici i povjerenju, kao kći Osječanina, kroz rad na ovoj je predstavi pokazala svoju kostimografsku zrelost.

Jake interpretacije
- Moram pohvaliti osječku krojačnicu koja je po zajedništvu jedinstvena u Hrvatskoj - naglasila je Ivana Bakal, čijim je radom oduševljen i redatelj.

Ništa manje zadovoljan nije ni mladi slovenski dramaturg Rok Andres, pred kojim nije bio nimalo lak zadatak: priču koju svi znaju, uključujući i njezin kraj, ispričati tako da gledatelju "kaže nešto novo". Pred osječku su publiku uspjeli donijeti Shakespearea s jakim glumačkim i vizualnim interpretacijama - naglasio je Andres.

Dva sata čiste ljubavi glumca prema poslu kojim se bave - tako je Čabraja (koji u predstavi glumi Jagu) ocijenio rezultat rada ansambla i autorskog tima. U osječkom je HNK-u od rujna 2008., a ovo mu je, kaže, najteži i najveći tekst na kojem su radili.

- Filmski je napeto, nema trenutka bez opuštanja - naglasio je Čabraja, otvoreno pozvavši sve uzraste, a posebice srednjoškolce da pogledaju predstavu, jer se, tvrdi, ne će dosađivati.

- Ovo je angažirani Othello, pun klasike, simbola, znakova i rituala - zaključio je Miroslav Čabraja.

Narcisa Vekić
krojačnica
JEDINSTVENA U HRVATSKOJ PO ZAJEDNIŠTVU
Damir Zlatar Frey

redatelj

Koliko je zahtjevna predstava i rad na njoj, najbolje svjedoči činjenica da su svi glumci tijekom prirpema smršavjeli po pet-šest kilograma, samo sam se ja od slavonskih specijaliteta udebljao osam.
UGLAVNOM Gledamo osiromašene produkcije
- U kazalištima uglavnom gledamo osiromašene produkcije, jer je kazalište u krizi, pa je čisti lukzus što si je ovo kazalište moglo priuštiti Othella, financijski, ali i glumački. Ovaj teatar ima kompaktan ansambl spreman zagristi ovaj komad. Gledajući ono što smo napravili, najviše me se dojmila zaljubljenost glumaca u komad, koja još dugo nakon gledanja vibrira u gledatelju. Glumci su presjekli stih i kroz tu pukotinu progovaraju - istaknuo je Frey, dodavši kako je nekoć Othello trajao i duže od pet sati, a ovo osječko uprizorenje (nakon 52-godišnje stanke), traje točno dva sata i sedam minuta, bez stanke, jer bi pauza - smatra redatelj Damir Zlatar Frey - omela glumce u koncentraciji i bilo bi im teško ponovno postići tenzije koje traju od početka do kraja.
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike