Kultura
HNK OSIJEK - PUNOM PAROM NAPRIJED

Umjesto “Mary Poppins”, u svibnju mjuzikl “Sugar”
Objavljeno 16. veljače, 2019.
Zahvaljujući Gradu, OLJK otvara ambijentalna premijera “Donjodravske obale”

Druga ovosezonska dramska premijera - Shakespeareov Othello - u završnoj je fazi, a to znači i da su u tijeku tehničke, kostimske i završne režijske probe. U petak, 22. veljače, osječka će publika (pr)ocijeniti što su i kako napravili osječki glumci, na čelu s redateljem/scenografom/koreografom Damirom Zlatarom Freyem, koji potpisuje i izbor glazbe, ali i ostatkom autorske ekipe.

Za Upravu HNK u Osijeku, to je važan, no ipak samo jedan u nizu kotačića u sezoni. Mnogo truda i energije zahtijeva slaganje repertoara, a još više realizacija.

Tko je Othello?

Malo znamo o Othelu prije uspjeha i povoda za zavist. Shakespeare za njega veli da je Maur, što je od slabe pomoći, jer Engleska 16. st. pod pojmom Maur podrazumijeva tamnopute. Othello bi tako podrijetlom mogao biti sa sjeverne afričke obale Sredozemlja. Kako se uzverao do vrtoglave generalske časti u mletačkoj službi, to nam Shakespeare ne kazuje, jer dramatičarski znade da trud što ga je glavni protagonist ove tragedije uložio u uspjeh nije važan temeljnoj potki radnje koja završava u krvi: zavist, naime, ne zavidi na trudu, nego na uspjehu.

Znamo da je Othello mudar i srčan general u mletačkoj službi, da se strahu ruga hrabrošću koja je bila uvijek na cijeni, osobito u zla vremena, u srcu Europe koja je baš na Cipru prolijevala krv svojih vojaka za moć i prevagu u kavgama između ujedinjene Svete lige i moćnog Osmanskog carstva. Znamo i da ga je mudrost minula kad je zašao u ljubav kojom je svjetloputu Desdemonu obgrlio do duboke, ljubomorne strasti. Znamo da ga boja kože čini dovoljno drukčijim za mržnju, uspjeh otvorenim za zavist, splet vlastitih, pravičnih odluka žrtvom osvete poniženog, neunaprijeđenog. Drugo, zapravo, ne moramo ni znati - najavljuju iz HNK.

Osim mjuzikla Mary Poppins, od kojega su morali odustati, jer nisu uspjeli ishodovati autorska prava, a zbog veličine scene i ostalih tehničkih pojedinosti ne će ni u buduće, Dražena je Vrselja našla atraktivnu zamjenu.

Za brodvejski hit, mjuzikl Sugar - temeljen na ultrapopularnoj filmskoj komediji Some like it hot, sa slavnom Marilyn Monroe, Tonyjem Curtisom i Jack Lemmonom - tekst je napisao Peter Stone, glazbu Jule Styne, a stihove songova Bob Merrill. Režija osječke predstave bit će u rukama Nine Kleflin, a premijera je planirana za konac svibnja.

Uspjeli smo

- To je naslov koji diljem svijeta puni dvorane. ‘Pokidali‘ smo se za dobivanje autorskih prava i uspjeli smo - napominje buduća intendantica, a uspješne songove prevodi Dražen Bratulić, koji je ujedno poznat po adaptaciji songova Mamma Mia te uspješnice mjuzikla Moje pjesme, moji snovi. S obzirom na to da se radi o velikoj ansambl predstavi, angažirani će biti ne samo glumci, nego i članovi opernog ansambla u HNK u Osijeku te baletnog ansambla.


Prethodit će tomu, ističe Dražena Vrselja, Feydeauova komedija Buba u uhu, u redateljskoj viziji Jasmina Novljakovića. Vizualno će ju upotpuniti rješenja Osječanke Saše Došen, a kostimografiju potpisuje Jasminka Petek Krapljan. Premijera je planirana za 26. travnja.


- Također se vodi se računa o visini troškova jer se kroz autorske honorare i troškove smještaja realiziraju mjere uštede koje moramo iskazati u okviru plana sanacije manjka prihoda - dodaje Vrselja.


Na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture HNK u Osijeku planira izvesti predstavu Donjodravska obala Drage Hedla, koja bi istodobno bila i prvi repertoarni naslov u slijedećoj sezoni na osječkoj pozornici.


- Izvrsno surađujemo s Dragom Hedlom, a uz podršku gradonačelnika Vrkića OLJK je uspješno aplicirao ovaj projekt na Ministarstvo kulture, koje je osiguralo određena financijska sredstva za praizvedbu na OLJK-u. Mislim da je važno postavljati osječke tekstove poput Unterstadta Ivane Šojat i Osječkog long, long playa Branka Kostelnika - podijelila je s nama Dražena Vrselja.

U HNK u Osijeku napominju nam radi se vrlo organizirano i trenutno je najvažnija aktivnost planiranje koju spominju sve direkcije, drame,oper, baleta i tehnike. Posložiti ovako gust raspored programskih događanja nužan je za realizaciju svega što ih do kraja sezone očekuje.
Narcisa Vekić
GLEDALIŠTE NA LOKACIJI UZ DRAVU
Intenzivno ‘tragaju’ za gledalištem koje će postaviti na autentičnoj donjogradskoj lokaciji, a to znači i dodatno osiguranje za publiku jer je lokacija uz vodu. Osječko je ljeto kulture premijeru Donjodravske obale prijavilo na natječaj Ministarstva kulture i za to im je odobren novac, zaključuje Dražena Vrselja.

Hrvatska se publika sa Shakespeareom prvi puta susrela tijekom 1780-ih, kada su gostujuće njemačke kazališne družine prikazivale prilično slobodne preradbe u kojima se predložak zapravo tek naslućivao. Njegova su djela na hrvatski jezik do sada prevedena i po nekoliko puta, a u nas se toliko udomaćio, da su za njegovim predloškom kao za intertekstualnom potkom posegnuli i brojni hrvatski dramatičari. Za svog tragičnog Othella, Shakespeare se poslužio talijanskim predloškom što ga je 1565. kao priču "Un Capitano Moro" u sklopu zbirke "Gli Hecatomithi" napisao Giovanni Battista Giraldi Cinthio - piše u programskoj knjižici.
OTVORENJE MEDULINSKOG LJETA
Ni ove sezone ne će izostati humanitarni koncert Lipanjska operna noć, najvjerojatnije na otvorenom, u dvorištu Eurodoma. Izvest će ga tradicionalno Orkestar Opere, uz soliste. Sigurno je i da u Karlovcu gostuju s operom Carmen (u vrlo inventivnoj i kreativnoj režiji Kobiea van Rensburga) jer su financijski tu konstrukciju zatvorili, još su jedino pod upitnikom tehnički uvjeti, što će vrlo uskoro provjeriti na terenu. Vrlo su ozbiljni pregovori, dodaje zadovoljno Dražena Vrselja, da Trubadurom otvore Medulinsko ljeto. Bizetovu će operu Carmen gledati i slavonskobrodska publika u lipnju, a ponosni su i što će nakon godina stanke ponovo na Marulićeve dane, ovaj put Emetom Ivane Šojat u režiji Same M. Streleca, 29. travnja. Na ovogodišnjim će 12. Gumbekovim danima, 22. ožujka, predstaviti komedijom Sumnjivo lice.

Publiku u Novoj Gradiški (16. veljače) razveselit će programom Noć filmske glazbem, s Ivanom Medić, Sanjom Toth i Filipom Hozjakom.
90

izmjena scene imat će predstava u režiji Zlatka Svibena
hit
KOJI PUNI DVORANE DILJEM SVIJETA
Najčitanije iz rubrike