Osijek
PROGRAM JAVNIH POTREBA U KULTURI

Grad izdvojio 355.000 kuna za “kulturnjake”
Objavljeno 20. veljače, 2019.
Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić uručio je jučer u Galeriji Waldinger u Tvrđi predstavnicima 19 osječkih kulturnih organizacija ugovore o korištenju sredstava za provedbu Programa javnih potreba u kulturi grada Osijeka za 2019. godinu.

Ukupno je dodijeljeno 355 tisuća kuna, a koristit će se u muzejskim, izložbenim, nakladničkim i drugim kulturnim djelatnostima s ciljem stvaranja i promicanja jedinstvene kulturne politike grada Osijeka.

- Ova sredstva dodijelili smo nakon javnog natječaja i prema odluci Kulturnog vijeća. Ono što je jako važno, nastojimo to činiti tako da zadovoljimo potrebe svih kulturnih subjekata koji ispunjavaju formalne uvjete. Također, ako netko smatra da ovaj model nije dobar, a takvi signali do mene još nisu došli, pozivam ga da nam se obrati sa sugestijama da bismo to eventualno promijenili. Spremni smo učiniti sve unutar naših mogućnosti da model bude još bolji - poručio je gradonačelnik Vrkić te dodao kako je Proračunom za 2019. godinu za kulturu izdvojeno nešto više od 30 milijuna kuna, od čega najveći dio ide za Hrvatsko narodno kazalište (13 milijuna) i Dječje kazalište Branka Mihaljevića (oko pet milijuna).

- Kada tome dodamo sredstva koja povlačimo iz EU fondova, primjerice ona za obnovu stare pekarnice u Tvrđi, onda je to velik novac, koji stvara pravi okvir za razvoj kulture u gradu Osijeku - dodao je Vrkić.

Među dobitnicima potpore je i KUD Josipovac, koji će novac, a riječ je o pet tisuća kuna, potrošiti na provedbu projekta "Obnova slavonske narodne nošnje".

- Predviđena je nabava dijelova slavonske nošnje koji nedostaju udruzi, kao i obnova postojećih, što podrazumijeva nabavu potrebnog materijala, održavanje radionice izrade dijelova, održavanje i skladištenje narodne nošnje te održavanje seminara o povijesnom i kulturnom značenju narodne nošnje u Hrvatskoj. Očekivani rezultat projekta je postojanje kompleta slavonske narodne nošnje potrebnih za djelovanje i ispunjavanje ciljeva ove udruge, a provođenjem projektnih aktivnosti u predviđenom razdoblju, kao i korištenjem rezultata nakon završetka projekta, postiže se mogućnost kvalitetnog predstavljanja folklorne baštine Slavonije.

Zahvaljujemo Gradu Osijeku i Kulturnom vijeću na potpori u provedbi ovoga projekta, ali i ostalih jednokratnih aktivnosti u kulturi - rekao nam je voditelj projekta Marko Perković.

I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike