Mozaik
VELIKI TELEVIZIJSKI I RADIJSKI SPEKTAKL - DORA

U Opatiji se bira pjesma za Eurosong 2019. u Izraelu
Objavljeno 15. veljače, 2019.
HRT je angažirala svoje maksimalne i sve raspoložive tehničke resurse

Vezani članci

BETA SUDAR, PJEVAČICA IZ VALPOVA

Nastup na Dori za mene je čast i dat ću sve od sebe!

Hrvatska radiotelevizija i Grad Opatija domaćini su najvećeg TV i radijskog spektakla godine: trodnevnu svečanost glazbe - "Glazbene dane HRT-a 2019. - Opatija", čija je kruna završni spektakl Dore 2019", ove subote, 16. veljače, - kada će prvi put nakon 2010. godine na svom Prvom programu HTV-a i Drugom programu Hrvatskog radija izravno iz Opatije u 20:05 prenositi Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije, dugoočekivanu Doru 2019.


Za taj svoj najveći ovogodišnji spektakl izvan matičnih studija na Prisavlju, HRT je angažirao maksimalne i sve raspoložive tehničke resurse - pa će tako, primjerice, za izravan prijenos Dore iz opatijske dvorane Marino Cvetković, gdje će nastupiti 16 finalista Dore 2015., koristiti najmodernija HD reportažna vozila s 10 kamera, kao i SNG vozila s tri kamere za izravna uključenja iz Opatije u HRT-ove programske sadržaje.

Troje voditelja

O zahtijevnosti prijenosa spektakla Dore iz Opatije govori i podatak kako će se samo u dvorani Marino Cvetković, koja će u subotu, 16. veljače, ugostiti Doru 2019., koristiti ukupno 200 kvadrata LED ekrana, uz najmodernijih 40 kvadrata LED pod za projiciranje videomaterijala, a svu je opremu u Opatiju dopremilo dvadesetak kamiona i šlepera - jer riječ je o ukupno pedesetak tona scenske, zvučne, TV i tehničke opreme. Što se tiče ljudskih resursa, bit će angažirano oko 150 HRT-ovih djelatnika koji opslužuju sve segmente proizvodnje programa Dore 2019, odnosno tri izravna televizijska i radijska prijenosa, kao i sva uključenja i popratne emisije, poput primjerice emisija "Dobro jutro Hrvatska", "Dobar dan Hrvatska" i "Dnevnik HTV-a" na HTV1 - ispred i iza kulisa Glazbenih dana HRT-a u Opatiji - kao i posebne emisije "Špica, riva, korzo", koja će se u subotu na HTV2 u 12.43 emitirati uživo upravo iz Opatije. Svi oni pružat će podršku popularnim HRT-ovim licima koje će gledatelji vidjeti na malim ekranima, a riječ je o voditeljima Dore 2019. - Mirku Fodoru, uz njegove dvije šarmantene suvoditeljice, Ivu Šulentić i Jelenu Glišić Lešić, a koji će nas voditi kroz nastupe natjecatelja (kao i glasovanje žirija i publike putem televotinga) na Dori 2019.


Pjesme koje ćemo čuti ovim su redosljedom: "Vrijeme predaje" (Bojan Jambrošić & Danijela Pintarić), "Tell Me" (Jelena Bosančić), "Nisam to što žele" (Kim Verson), "Ne postojim kad nisi tu" (Jure Brkljača), "Don‘t Give Up" (Beta Sudar), "Tebi pripadam" (Lea Mijatović), "Back to That Swing" (Gelato sisters), "Brutalero" (Luka Nižetić), "All I Really Want" (Elis Lovrić), "Indigo" (Domenica), "The Dream" (Roko), "Redemption" (Ema Gagro), "Tek je počelo" (Lidija Bačić Lille), "Tower of Babylon" (Lorena), "I Believe in True Love" (Bernarda) i "In the Shadows" (Manntra).


O pobjedniku, koji će predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjem Eurosongu 2019., u Izraelu odlučuju ocjenjivački sudovi smješteni u osam HRT-ovih centara, Dopisništvu Vukovar i u Zagrebu te televizijski gledatelji svojim pozivima preko televotinga, odnosno SMS porukama. Ocjenjivački sudovi i publika pobjednika biraju u omjeru 50:50, a u slučaju izjednačenog rezultata, odlučujući će glas imati - publika.
Franka otvara

Doru će otvoriti Franka pjesmom "Crazy", kojom nas je lani predstavljala na Euroviziji, a izvest će još dvije svoje uspješnice. Zvijezda show programa bit će Vanna, koja nas je 2001. također uspješno predstavljala na Pjesmi Eurovizije sa skladbom "Strings of My Heart". U show programu, nakon što čujemo svih 16 natjecatelja, nastupit će Mia Negovetić, mlada i već vrlo uspješna pjevačica iza koje su zapažena gostovanja u Americi, te Dino Jelusić, uzdanik A-strane i jedini naš pobjednik Dječjeg Eurosonga. Zajedno će izvesti medley Dorinih uspješnica u aranžmanu Olje Dešića. Udaraljkaški sastav Sudar Percussion izvest će skladbu "Stardust" Jean-Michela Jarrea i Armina van Buurena. Urednica Dore je Uršula Tolj, a zahtjevnu režiju HTV spektakla potpisuje Ivan Miladinov.

"Glazbene dane HRT-a 2019." na Valentinovo u opatijskoj koncertnoj Dvorani Gervais otvorio je svečani Gala koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Roberta Farkasa, a u petak je u istoj dvorani održan atraktivan i nadasve neobičan koncert virtuoznog Jazz orkestra HRT-a.


Tanja Kvorka
NAJMODERNIJA OPREMA ZA VRHUNSKI PRIJENOS
Za potrebe Dore iz dvorane Marino Cvetković angažirana su najmodernija HD reportažna vozila s 10 kamera, dvije kamere s linkom, steadicami, dvije male moution kamere, scenska tehnika, robotski sustavi za kamere, dva krana, tonska vozila radija te SNG vozila s tri kamere za uključenja u HRT sadržaje. Tu su i interaktivna grafika, laseri za ispisivanje po dvorani, helikam te osvjetljenje zgrade izvana za tridesetak najmodernijh rasvjetnih uređaja. Oko 500 metara konstrukcije za rasvjetu na krovu dvorane ovješeno je s više od 100 motora. Potrebno je pola megavata struje (poseban agregat za back up) i više od tristo najmodernijih rasvjetnih uređaja. U Opatiju je stiglo dvadesetak kamiona i šlepera za pedesetak tona scenske i tehničke opreme.
O pobjedniku koji će predstavljati Hrvatsku na Eurosongu odlučuju ocjenjivački sudovi u osam HRT-ovih centara
publika
GLASAT ĆE PREKO TELEVOTINGA
Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

Najčitanije iz rubrike