Mozaik
BETA SUDAR, PJEVAČICA IZ VALPOVA

Nastup na Dori za mene je čast i dat ću sve od sebe!
Objavljeno 16. veljače, 2019.
Predrag Martinjak napravio je melodiju i produkciju, a u pisanju teksta mu se pridružila Šveđanka Malin Johansson

Vezani članci

VELIKI TELEVIZIJSKI I RADIJSKI SPEKTAKL - DORA

U Opatiji se bira pjesma za Eurosong 2019. u Izraelu

Večeras, 16. veljače, na hrvatsku glazbenu scenu na velika vrata vraća se Dora, hrvatski izbor pjesme za pjesmu Eurovizije. Dora će ove godine predstaviti niz sjajnih mladih pjevača i pjevačica.

A među njima i Slavonija ima svoju perjanicu, rođenu pobjednicu i djevojku pred kojom je definitivno velika glazbena budućnost. Mlada Valpovčanka Beta Sudar kreće u veliku borbu, no čvrsto je na zemlji, uživa u ovom trenutku i jedva čeka da stane na pozornicu Dore. U posljednjim danima priprema, a uoči prvih velikih probi, Beta je, kao i uvijek, rado podijelila slobodne trenutke s nama.

Bliži se Dora, ima li treme?

- Pjesma "Don‘t Give Up" jako je dinamična i samim time zahtjevna za izvedbu te ne ostavlja mnogo mjesta za predah. Vokalne i koreografske pripreme odradila sam na visokom nivou, što je svakako pridonijelo rastu samopouzdanja koje je potrebno za nastup na ovako velikom i važnom događaju kao što je Dora. Trema me uvijek drži prije samog izlaska na pozornicu, ali nestane s prvim taktovima pjesme. Vjerujem da će tako biti i u subotu kada publika ima glavnu riječ o mojoj pjesmi.

Kako su tekle pripreme? Kako je to izgledalo?

- Pripreme traju već tjednima, nakon objave rezultata da je moja pjesma ušla u top 16 pjesama Dore, okupili smo vrhunski tim i krenuli s cjelodnevnim pripremama. Vokalnu pripremu radim s mojom dragom mentoricom iz Supertalenta Martinom Tomčić Moskaljov i Ivanom Husar Mlinac, koje su obje nevjerojatni pedagozi. Koreografkinja Andrea Granić osmislila je fenomenalan nastup uz plesačice Rebeccu Krajnović i Karlu Hadžić, koje me svaki put iznova oduševe svojim plesačkim umijećem. A odjeću je osmislila talentirana dizajnerica Lora Holjevac, koja je također iz Valpova, a zanimljivo je da se do projekta Dora nikada nismo upoznale. Svi su 100 % uz mene, hvala im na trudu i vjeri jer ovakvi zahtjevni nastupi mogući su samo uz predan timski rad.



Što misliš o povratku Dore na hrvatsku glazbenu scenu?

- Golem medijski interes pokazuje da je publika željna zabave, kvalitetnih pjesama i dobro produciranog showa, zapravo svega što Dora nosi. Na natječaj se prijavilo više od 150 pjesama, pa je jasno da Doru podržavaju i pjevači i autori. Meni nastup na Dori predstavlja čast i dat ću sve od sebe da zabljesnem na opatijskoj pozornici.

Hajdemo još malo o pjesmi ‘‘Don‘t Give Up‘‘. Naslov kaže "nema predaje", vjerojatno je to i moto tvoga nastupa?

- Predaja u mom slučaju nije opcija, ni u pjesmi ni u životu. Pjesma ima odličan tekst koji potiče na akciju, na promjenu svega što ne valja. "Don‘t Give Up" idealan je spoj zarazne melodije, dobrog beata koji nosi i pametnog teksta koji možete isprintati i staviti npr. na hladnjak i pročitati ujutro kao odličnu motivaciju za hrabar početak svakog novog dana.

Dosta je mladih izvođača na Dori, što je pokazatelj kako Hrvatska itekako ima iznimno talentiranih pjevača i pjevačica. Što kažeš na to?

- Mladi pjevači nemaju toliki teret eventualnog lošeg plasmana, kao već etablirani izvođači od kojih se mnogo očekuje, pa ih se i više ohrabri poslati pjesmu na natječaj. Raznim talent showovima neki novi klinci pokazuju koliko talenta nose u sebi. E sad, netko ima više sreće pa taj talent i realizira, netko možda ima glas, a nedostaje mu upornosti, podrške. Puno se toga mora poklopiti za dugoročniji uspjeh.

Zašto je pjesma na engleskom jeziku i kakvo je tvoje mišljenje o tome što je većina pjesama na Dori upravo na engleskom?

- Pjesma je otpočetka stvarana na engleskom jeziku s namjerom da bude za strano tržište. Predrag Martinjak napravio je melodiju i produkciju, a u pisanju teksta mu se pridružila Šveđanka Malin Johansson. Pjesma je stajala dosta dugo u ladici jer je čekao pravi vokal koji bi ju mogao iznijeti na pravi način. Kada je počela naša suradnja nakon Supertalenta, otpjevala sam ju u studiju i Pegi je bio prezadovoljan kako zvuči, čekali smo pravi trenutak da ju objavimo i evo, stigao je. Čut ćete i sami u subotu da energijom, produkcijom i zapravo svim elementima može stati uz bok bilo kojoj pjesmi s vrhova američkih ili zapadnoeuropskih top-lista.

Pratiš li inače Euroviziju i pamtiš li možda nekog uzora s ove velike europske glazbene smotre?

- U sjećanju mi je najviše ostala Šveđanka Loreen i njezina pjesma "Euphoria", koja je svojom snagom i nestvarnim scenskim nastupom pomela konkurenciju. Mnoge pjesme pobjednice nisu imale dug vijek trajanja nakon same Eurovizije, ali ovu mi je i dan danas drago čuti i još zvuči vrlo aktualno.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike