Kultura
SPLITSKO I RIJEČKO KAZALIŠTE PREMIJERNO IZVELI "NORMU"

U naslovnoj ulozi Daniela Schillaci
Objavljeno 11. veljače, 2019.
SPLIT - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u produkciji Opere tog nacionalnog kazališta i u suradnji s HNK-om Ivana pl. Zajca iz Rijeke premijerno je izvedena tragična opera u dva čina Vicenza Bellinija "Norma". Premijerom, koju je režirao Christian Romanowski, ravnao je maestro Antonio Pirolli, a u naslovnoj ulozi druidske svećenice Norme nastupila je talijanska sopranistica Daniela Schillaci. Uz soliste, Zbor i Orkestar HNK Split u ulozi Pollionea bio je Bože Jurić Pešić, Adalgisa je bila sopranistica Antonija Teskera, a Ivica Čikeš bio je Oroveso. Za kostime su se pobrinule Dženiza Pecotić i Sanja Jureško, zborovođa i asistent dirigenta bio je Frane Kuss, a oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić.


Najavljeno je da će osim navedenih protagonista u nekim od repriznih izvedbi ulogu Orovesea tumačiti Mate Akrap, u ulozi Clotilde će se izmjenjivati Marija Buzdovačić Peručić i Ivona Bosančić Lasić, a ulogu Flavija tumačit će Vinko Maroević i Špiro Boban.
Norma je prvi put izvedena 1831., događa se na početku rimske vlasti u Galiji. Bellini je naslovnu ulogu napisao za jednu od najpoznatijih opernih pjevačiva svog vremena Giudittu Pastu. U Splitu je postavljana krajem pedesetih i sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, jednom izvedena na Splitskom ljetu 1972. godine te posljednji put također na Peristilu 2004. D.Kć.
Možda ste propustili...

VEČERAS OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA

L. Vrgoč izvodi ciklus pjesama “Dichterliebe”

GLAZBENI ODJEL PRI OŠ DRAGUTINA TADIJANOVIĆA

Proljetni dani glazbe i plesa

ČETVRTI SUSRETI KNJIŽEVNIKA ZA DJECU I MLADE

“Tena” Selmi Parisi za “Mjesec i ja”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZDENKA LACINA, MODNA DIZAJNERICA I KOSTIMOGRAFKINJA

Šivati na mašini naučila sam još i prije nego što sam naučila pisati

2

NATJECANJE ZA MLADE PIJANISTE "DORA PEJAČEVIĆ"

Osijek je 11. put domaćin elitnoga EPTA natjecanja

3

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE "BRANIMIR DAVID KUSIK" U MLU-U

D. Zec: Od Rauschenberga do Brehma