Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Ako imate migrene, čuvajte se alkohola
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Mnoge osobe koje imaju migrene izbjegavaju alkohol smatrajući da može biti okidač za teške glavobolje, pokazalo je istraživanje. Među više od dvije tisuće Nizozemaca koji pate od migrena gotovo trećina je rekla kako joj je alkohol okidač za migrenu, a od 650 pacijenata koji su prestali konzumirati alkohol svaki četvrti je rekao da je to zbog migrena. Čak 78 posto osoba koje konzumiraju alkohol navodi crno vino kao najčešći okidač za glavobolje.

Votka je bila okidač u samo osam posto slučajeva. Je li alkohol jak okidač za migrene i zašto, slabo je poznato, napisali su autori studije u časopisu European Journal of Neurology. Alkohol se čini kao okidač u trećini slučajeva onih podložnih migrenama. Količina alkohola i vrijeme do početka bolova varira od osobe do osobe, stoji u zaključku.

"Pacijenti s migrenama često povezuju konzumaciju alkohola s napadajima migrene... međutim, pacijenti ujedno napominju kako alkohol nije uvijek pokretao migrenu", rekao je voditelj studije Gerrit Onderwater sa Sveučilišta Leiden u Nizozemskoj za Reuters. Te migrene vjerojatno su posljedica alkohola i nekih drugih faktora.

"Identificiranjem faktora koji dovode do migrena moglo bi se doći do tvari koje se treba izbjegavati", naglasio je Onderwater.

Onderwater i njegovi kolege utvrdili su da je alkoholna pića kao uzrok migrena navelo 36 posto ispitanika. U trećine tih pacijenata migrena je počela u prethodna tri sata, a kod gotovo 90 posto ljudi u prethodnih deset sati. Pacijenti su procijenili da su otprilike dva pića pokretala migrene.

"Osobe s migrenama već nose teret i ograničenja zbog različitih faktora koji dovode do migrena. Uvijek sam od njih čuo da im je zabranjeno piti vino jer pate od migrena", rekao je doktor Abouch Krymchantowski iz Centra za glavobolje u Riju de Janeiru, a koji nije bio dio studije. Migrene tako mogu biti potaknute određenim vrstama crnog vina, uključujući i one s više fenola i flavonoida, dodao je Krymchantowski. Kombinacija vina s drugim okidačima, poput mjesečnice, stresa, vrućine, određene hrane, gladovanja ili nedostatka sna, također može dovesti do migrena.H
Najčitanije iz rubrike