Novosti
VLADA ODBILA SDP-OVU INTERPELACIJU O NABAVI ZRAKOPLOVA

Krstičević: Navodi u interpelaciji su neosnovani i neutemeljeni
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Vlada je u četvrtak prihvatila izvješće o interpelaciji o njezinu radu u postupku nabave višenamjenskih borbenih aviona koju je podnijelo 16 SDP-ovih zastupnika u Saboru, u kojem se ocjenjuje da su navodi u interpelaciji neutemeljeni. "Vlada je ovaj vrlo složen proces vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o javnoj nabavi. Postupak za odabir višenamjenskog borbenog aviona proveden je transparentno s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane", rekao je ministar obrane Damir Krstičević. Istaknuo je kako se ni jedna država koja je dostavila ponudu nije žalila na provedeni postupak nabave. "Od samoga početka procesa nabave aviona bio je uključen i matični saborski Odbor za obranu i Vijeće za obranu, te su bili pravovremeno i detaljno upoznati o cijelom postupku nabave", dodao je ministar.


Ponuda Izraela iznosila je 475 milijuna američkih dolara, grčka ponuda 171 miljun eura, s time što nisu bili definirani dodatni troškovi, avioni nisu bili modernizirani i nije bilo moguće procijeniti ukupne troškove. Ponuda Švedske iznosila je 933 milijuna eura, a ukupna procjena troškova 1,11 milijardi eura. Osnovna ponuda SAD-a iznosila je milijardu i 553 milijuna dolara bez troškova naoružanja i obuke te nije bilo moguće procijeniti ukupne troškove. "Iz svega ovoga je zaključeno da je izraelska ponuda bila potpuna i najprihvatljivija, uključujući i u financijskom smislu", istaknuo je Krstičević. Izrael je, kaže, predočio predodobrenje za transfer tehničkih podataka u traženoj konfiguraciji kako bi uopće izraelska ponuda bila valjana i mogla sudjelovati u postupku nabave. Isključiva obaveza Izraela bila je ishoditi konačno odobrenje vlade SAD-a za isporuku aviona u odgovarajućoj konfiguraciji. Izreal je službeno izvijestio Hrvatsku da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku aviona F16 Barak.
Hrvatska, istaknuo je ministar, nije mogla utjecati na taj izbor i nije odgovorna. "Postavili smo sva potrebna pitanja i dobili odgovarajuća jamstva", dodao je. Naglasio je da nisu preuzete nikakve financijske obaveze za Hrvatsku niti su nastale ikakve štetne posljedice. H
PLENKOVIĆ: IZVUĆI ĆEMO ODREĐENE POUKE
Premijer Andrej Plenković rekao je da Vlada odbija interpelaciju o njezinu radu vezano uz proces nabave višenamjenskih borbenih aviona, ustvrdivši da je sve što je ova vlada radila u tom smislu bilo odlučnije i hrabrije glede modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od ijedne vlade do sada. "Poduzeli smo sve što smo mogli da Hrvatskoj osiguramo nove zrakoplove koji su u odnosu prema ovim postojećim, kvalitetni, moderni, dobro opremljeni i cjenovno priuštivi u razdoblju od deset godina, bez bilo kakvih skrivenih troškova. Zbog razloga koji su bili izvan mogućnosti utjecaja naše vlade i Hrvatske ta se transakcija nije dogodila i sto posto ćemo izvući određene pouke", kazao je Plenković.
Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

Najčitanije iz rubrike