Kultura
GODIŠNJA SKUPŠTINA OGRANKA MH U POŽEGI

Gost akademik Josip Bratulić: Književna riječ je ono što otvara svijet
Objavljeno 7. veljače, 2019.
POŽEGA - Ogranak Matice hrvatske u Požegi održao je Godišnju skupštinu uz brojne goste i uzvanike te članove. U povodu 150 godina izlaska časopisa "Vijenac" održana je povijesna rekapitulacija i promocija najnovijeg broja. Prvi broj "Vienca", kako se tada zvao, izišao je 23. siječnja 1869. O njemu je govorio akademik Josip Bratulić, nekadašnji predsjednik MH, čuli smo recitaciju dviju pjesama - pjesmu objavljenu u prvom broju te pjesmu Tonka Maroevića, koji pjeva o Vijencu. O najnovijem broju govorio je Goran Galić, glavni urednik Vijenca.

Prije nekoliko godina obnovljen, požeški Ogranak MH odlično je krenuo s radom pod vodstvom predsjednice, dr. Vesne Vlašić, a prošlu godinu pod vodstvom predsjednice, prof. Ljiljane Marić nastavio je s velikim brojem aktivnosti.

- Večeras nas je okupila prije svega ljubav. Nema jače i uzvišenije pokretačke snage od te emocije. Ljubav prema našoj domovini, prema hrvatskoj riječi, prema hrvatskoj kulturi općenito i prema ljudima nadasve. Trudili smo se kroz proteklu godinu uraditi nešto što će nas sve skupa činiti boljima, plemenitijima, domoljubnijima, tolerantnijima, obrazovanijima… Tijekom 2018. organizirali smo 17 događanja te još dva u suradnji s Ličkim zavičajnim društvom Vila Velebita. Naš najznačajniji događaj bili su Dani Matice hrvatske tijekom veljače i ožujka. Događanja su bila različite tematike, od povijesne, književne, filmske, informatičke i gospodarske do glazbene, crkvene i poljoprivredne i za različite uzraste, istaknula je predsjednica Marić. Nabrojila je i desetak promocija knjiga, od zbirki pjesama, aforizama, povijesnih djela, gastronomije, pretiska Svete Rožalije Antuna Kanižlića od kojih je bilo i nekoliko domaćih autora iz Požeštine.

- Narod bez kulture, bez jezika, nije više narod. To je ono za što su se stoljećima borili naši preci živeći u različitim državnim zajednicama, a sada kada imamo svoju vlastitu državu, bilo bi više nego žalosno da zanemarujemo taj segment državnosti - zaključila je predsjednica Marić te iznijela i bogati plan rada, koji je najvećim dijelom započeo već ovoga tjedna kroz Dane Matice hrvatske. Bit će tu valentinovska ljubavna poetska večer, nepoznata požeška i hrvatska povijest, predstavljen Miro Gavran sa svojom najnovijom komedijom, predavanja, večer poezije i dr. Požeški ogranak pokreće u jesen i jednu novu manifestaciju "Poezija i vino". Pjesnička manifestacija povezana s vinorodnim krajem, našim vinogradima i vinom. Organizirat će se i jedan stručni izlet u Muzej Vučedol. AGM Kruna
Sam quam qui dolore lam earibus dandis et esto dolupta illecta sum am eost, si blaborerit mi, si volecup
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike