Zdravlje
PLESANJE JE ZDRAVO

Najzabavnija vježba za svakoga neovisno o dobi
Objavljeno 28. siječnja, 2019.
Ples donosi brojne zdravstvene prednosti, odličan je za sve, neovisno o dobi. Osim što je poseban oblik aerobne tjelovježbe, zabavan je!

Ples je aerobna aktivnost koja tijelu donosi brojne prednosti. Može povećati razinu energije, poboljšati držanje, koordinaciju, smanjiti razinu krvnog tlaka i kolesterola, smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i ojačati vaše kosti. Plesanjem ćete poboljšati fizičko i psihičko zdravlje. Znanstvenici su dokazali da ples smanjuje razinu stresa i ojačava imunitet. Jedna od najboljih strana plesa je što je pristupačan i jednostavan. Za ples vam treba motivirajuća glazba i malo prostora, a sve to možete imati u udobnosti vlastitog doma. Ne iznenađuje činjenica da je ples jedna od najomiljenijih aktivnosti diljem svijeta, a razloge zbog kojih trebate početi redovito plesati otkrijte u nastavku.

Plesanje je potpuno prirodan i intuitivan način za dovođenje tijela u formu, povećanje razine energije i izdržljivosti. Plesanjem ćete povećati kondiciju, što će vam olakšati svakodnevne obveze. Plesanje je savršen način za povećanje mišićne mase, ali i za oblikovanje tijela. Za plesanje je potrebno izmjenjivanje pokreta i održavanje ravnoteže, zbog čega će vaša koordinacija biti znatno bolja. Plesanje pripada skupini aerobnih vježbi kao što su trčanje, rolanje, vožnja bicikla i hodanje. Aerobne vježbe će ojačati srce i kardiovaskularni sustav, a neka su istraživanja pokazala da je ples znatno učinkovitiji od hodanja ili vožnje bicikla. Povišena razina kolesterola i krvnog tlaka povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca, srčani udar i nakupljanje plaka na stijenkama žila, a plesanje će regulirati razinu krvnog tlaka i kolesterola. U samo 30 minuta intenzivnog plesa možete potrošiti od 200 do 400 kalorija. Drugim riječima, plesanjem se troši količina kalorija gotovo jednaka potrošnji kalorija plivanjem, hodanjem ili vožnjom bicikla. Ples je odličan način da ojačate svoje kosti i smanjite rizik od nastanka osteoporoze. Plesanje je aktivnost koja zahtijeva uravnoteženost pokreta i izvođenje raznih, pa i zahtjevnih, koraka. Sve to će poboljšati fleksibilnost na mnogo zabavniji način od teretane. Ako se upišete na tečaj plesa, upoznat ćete velik broj ljudi sličnih interesa. Sve to može povećati krug znanaca i prijatelja, a znanstveno je dokazano da oni poboljšavaju zdravlje i znatno smanjuju rizik od nastanka depresije. Vježbanje koje zahtijeva usklađenost s glazbom potaknut će pojačano oslobađanje endorfina, hormona sreće. Poznato je da fizička aktivnost potiče dobro raspoloženje, smanjuje razinu hormona stresa i rizik od nastanka depresije. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike