Regija
NESEBIČNI DJELATNICI OŠ ANTE STARČEVIĆA VILJEVO

Za 130 eura su kumovi dječaku Sethu iz Tanzanije
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
VILJEVO

Osnovna škola Ante Starčevića Viljevo prepoznala je važnost pomaganja siromašnoj školskoj djeci u afričkim državama i pokazivanja empatije prema onima koji su u nevolji.

Proteklih godina sudjelovala je u UNICEF-ovu programu Škole za Afrike, a ove se godine prvi put uključila u projekt ‘‘Kumstvo‘‘, koji povezuje kumove iz Hrvatske s djecom iz Tanzanije koja žive u iznimno lošim uvjetima, potječu iz mnogobrojnih i siromašnih obitelji ili su siročad. Kumovi doniraju sredstva potrebna za školovanje djeteta te mu na taj način osiguravaju bolju budućnost. Uključivanjem u ovaj projekt viljevačka škola postala je dio humanitarne misije koju provodi Udruga Kolajna ljubavi iz Imotskog. Djelatnici viljevačke škole prikupili su novčane priloge i donirali 130 eura za godišnje školovanje dječaka Setha iz Tanzanije koje je postalo njihovo kumče. Seth je šestogodišnji dječak iz okolice grada Songea u južnom dijelu Tanzanije. Živi s tetom jer mu je majka umrla, a otac napustio prije godinu dana. Seth ima ima stariju sestru Agnes koja ide u 5. razred.

- Nakon što je na sjednici Učiteljskog vijeća prihvaćeno kumstvo, informirali smo zaposlenike škole o namjeri. Ispitali dobrovoljnost zaposlenika u sudjelovanju u projektu koja je bila jako dobra te se povezali sa Udrugom Kolajna ljubavi, preko koje se odvija donacija. Dobili smo podatke o djetetu i prikupili sredstva u iznosu od 130 eura na dobrovoljnoj bazi zaposlenika te izvršili uplatu – navodi ravnateljica OŠ Ante Starčevića i voditeljica projekta Blaženka Škrlec. Ističe da će djelatnici škole svojim prilozima tijekom više godina pomagati školovanje malog Setha.

- Djelatnici naše škole svojim će prilozima omogućiti školovanje dječaku koje iznosi 966 kuna godišnje. To nisu neki novci i za svakog od nas to nije puno, a ovom djetetu to znači mnogo. Našom donacijom, koja će trajati dok ne završi njegovo školovanje, osigurat ćemo uvjete za kvalitetnije učenje, ali i uljepšati djetinjstvo i sretnije odrastanje dječaku Sethu – kaže ravnateljica Blaženka Škrlec.

Škola iz Viljeva povezat će se sa svojim kumčetom u Tanzaniji i sudjelovati u njegovu životu praćenjem školskog uspjeha i pisanom komunikacijom. Također, tijekom godine na panou u holu škole prikazivat će događaje vezane za kumče.
S. Fridl
Blaženka Škrlec

ravnateljica OŠ Ante Starčevića

Djelatnici škole svojim će prilozima omogućiti školovanje dječaku koje iznosi 966 kuna godišnje. To nisu neki novci i za svakog od nas to nije puno, a ovom djetetu to znači mnogo
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike