Osijek
VELIKI INVESTICIJSKI CIKLUS U NASELJIMA OPĆINE VLADISLAVCI

Milijune uložili u reciklažno dvorište, rasvjetu i novu cestu
Objavljeno 16. siječnja, 2019.

Tri su nove infrastrukturne investicije u općini Vladislavci. Riječ je o reciklažnom dvorištu, rekonstrukciji ceste u Hrastinu i zamjeni postojeće, dotrajale rasvjete novom, učinkovitijom, LED rasvjetom.

- Reciklažno dvorište najveća je kapitalna investicija, vrijedna 3,681 milijun kuna, od čega EU sredstva preko Ministarstva zaštite okoliša, Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva regionalnog razvoja iznose 3,121 milijun kuna, uz općinsko sufinanciranje, a rok provedbe je do svibnja. Reciklažnim dvorištem omogućujemo mještanima selektiranje otpada. Općina je platila njegovo projektiranje, a prije nekoliko godina omogućili smo selektiranje otpada na kućnom pragu s posudama za plastiku, papir te s posudama za ostali komunalni otpad. Postavili smo i zelene otoke u naseljima za odlaganje otpada koji je kućanstvu bio problem. Sada se selektiranje otpada diže na višu razinu. Reciklažno je dvorište financirano s 80 posto sredstava Fonda za zaštitu okoliša, a 20 je posto naših sredstava. Građevinski radovi se obavljaju, a završetak samog projekta očekuje se sredinom godine. Ovih su se mjeseci, uz građevinske radove, održavale i edukacije mještana po ciljanim grupama. Kada reciklažno dvorište bude završeno, i na toj ćemo lokaciji provoditi edukacije svih dobnih skupina, koje će tamo moći vidjeti kako ono funkcionira. Kako bismo obavijestili građane o mogućnostima selektiranja otpada, dijelit ćemo i promotivni materijal. Moramo kao jedinica lokalne samouprave omogućiti što veću selekciju otpada da bi se količina komunalnog otpada smanjila. Očekujemo da se i mještani, nakon što reciklažno dvorište bude otvoreno, uključe u selektiranje otpada, jer ćemo inače onečistiti okoliš u kojem živimo, a to nikome nije cilj. Moramo sljedećim generacijama ostaviti ugodniju i kvalitetniju sredinu za život - kaže načelnik Općine Vladislavci Marjan Tomas.

Darko Pejić
NOVOM RASVJETOM DO UŠTEDE STRUJE
Postojeću rasvjetu u naseljima općine Vladislavci zamjenjuje gotovo 700.000 kuna vrijedna LED rasvjeta. „To nam je važno jer ćemo samom investicijom poprilično uštedjeti na električnoj energiji. Iznos sufinanciranja je približno 60 posto, a 40 posto ćemo u dvije godine sami uštedjeti na električnoj energiji”, objasnio je načelnik Marjan Tomas. Što se tiče rekonstrukcije prometnice, njezina je vrijednost 1,287 milijuna kuna, a investicija je također sufinancirana sredstvima iz fondova Europske unije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike