Regija
NEVKOŠ BRINE O RAZVRSTAVANJU OTPADA

Pokupe deset tisuća tona smeća, 20 posto prerađuju
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Udio otpada koji se reciklira mora se povećati s 44 na 55, a do 2035. na 65 posto
VINKOVCI

Vinkovačka tvrtka Nevkoš, zadužena za odvoz smeća s područja Vinkovaca te Nuštra, Tordinaca, Ivankova i Jarmine, u prošloj godini, a takav je otprilike trend iz godine u godinu, pokupila je i prevezla 10.000 tona otpada. Od toga je 20 posto otpada koji se razvrstava i reciklira. No, u planu je povećanje postotka recikliranog otpada na čak 50 posto, posebice što su sva kućanstva u Vinkovcima dobila kante i plastične vreće za odvajanje pojedinih vrsta otpada.

Europska unija godišnje proizvodi više od 2,5 milijardi tona otpada, a nova pravila uspostavljaju pravno obvezujuće ciljeve za recikliranje otpada i smanjenje odlaganja otpada. EU uredbe određuju kako udio komunalnog otpada koji se reciklira treba biti povećan s 44 na 55 posto do 2025., a do 2035. na 65 posto. Prema tim ciljevima, Hrvatska bi trebala količine odlaganja komunalnog otpada smanjiti na 10 posto ili manje.

Vinkovci su uveli kružno gospodarenje otpadom, što znači da dio otpada, koji iz godinu u godinu valja povećavati, razvrstavaju i ono što je korisno, što je sirovina, dostavljaju prerađivačima. U Nevkošu kažu kako obiteljske kuće nisu problem ni po količini ni po volumenu jer se svako kućanstvo zaduži određenim volumenom kante i tu je sve jasno, ali kod stambenih zgrada ima problema. Za svaki ulaz su, u dogovoru sa stanarima, odredili potreban broj kanti.

- Cilj nam je bio smanjiti količinu kanti, ali povećati broj odvoza, na dva puta tjedno. Logika je da će tri kante, koje praznimo svaka tri dana, manje smrdjeti od njih šest koje bismo praznili jednom tjedno, a ujedno manje će i prostora zauzimati. No, mi imamo 400 ulaza i nismo svagdje pogodili volumen koji je potreban, ali ako je nekome malo kanti, neka nas kontaktira i dobit će ih – kaže voditelj Odjela za kvalitetu, sigurnost i zaštitu okoliša u Nevkošu Ivan Bertić.

Dodaje kako su na "zelene otoke" postavili kontejnere za plastiku, metal, papir i staklo, ali ako je neki ulaz zainteresiran za kante za selektivni otpad, neka se javi.

Miroslav Flego
Novi način zbrinjavanja otpada puno je čistiji nego prijašnji
Bertić drži kako je novi način zbrinjavanja otpada puno čistiji jer su dosadašnji kontejneri bili javni deponiji. “Sav krupni otpad od godišnjeg čišćenja pomoćnih prostorija i dvorišta građani mogu dovesti u reciklažno dvorište, a mogu nas i zvati i mi ćemo im jedan kamion godišnje odvesti besplatno, dok se svaki drugi naplaćuje 100 kuna. Dakle, za 200 kuna mogu se riješiti deset kubika otpada. Trenutno, više od 500 korisnika dolazi u naše reciklažno dvorište, ali to nije dovoljno, jer i nadalje viđamo televizore i druge elektroničke uređaje, pa i staru stolariju pokraj kanti za otpad gdje im nije mjesto. Zeleni otpad, odrezane grane i slično odvozimo u Spačvu, tako da se sav otpad može riješiti”, kaže Bertić. Osim kanti za razvrstavanje, mnogi građani koji žive u kućama imaju i kompostišta gdje odlažu biootpad i tako smanjuju količine otpada koji završava na deponijima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike