Osijek
NEUROZNANOST I NJEZINI KLINIČKI ASPEKTI

Osijek će biti domaćin prvog kongresa mladih liječnika i studenata
Objavljeno 14. siječnja, 2019.

Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku 7. i 8. veljače organizira prvi međunarodni studentski kongres “OSCON - Osječki studentski kongres”. Riječ je o kongresu translacijske medicine studenata i mladih liječnika u jednom od novijih područja u medicini, a koje se bavi implementacijom saznanja iz temeljnih kliničkih znanosti u kliničku praksu. Kongres će se održati na Medicinskom fakultetu, o temi „Neuroznanost i njeni klinički aspekti”, a o temi će kroz brojne zanimljive radionice i predavanja govoriti relevantni znanstvenici i liječnici, stručnjaci u tom području - sa sveučilišta u Osijeku, Zagrebu, pa i šire. S druge strane, studenti će na kongresu izložiti svoje radove u području biomedicine.

- Prijave za sudjelovanje otvorene su do 20. siječnja, a prijaviti se mogu svi studenti biomedicinskog područja ili mladi liječnici u području biologije, kemije, veterine, stomatologije - kaže Ema Poznić, studentica pete godine medicine u ime organizacijskog odbora. A studenti se mogu prijaviti kao aktivni ili pasivni sudionici.

- Pasivni sudionici sudjeluju u svim aktivnostima kongresa, ali nisu dužni imati rad, dok su kao aktivni dužni predati i izložiti rad. Svi se trebaju registrirati preko web-stranice kongresa, a aktivni sudionici dodatno još i prijaviti sažetak rada na engleskom jeziku - ističe Poznić. Trenutno je registrirano 90 sudionika, a očekuju ih i do 150. Mnogi od njih završavaju svoje radove.

- Većina je sudionika s osječkog Medicinskog fakulteta, ali imamo goste s Medicine i Veterine iz Zagreba, ali i Mađarske, Bugarske, Srbije i Ukrajine - kaže Poznić.

Ideja za pokretanjem kongresa rodila se zato što ništa slično nije postojalo u Osijeku.

- Posljednjih nekoliko godina uvijek smo morali putovati u Zagreb ili Opatiju kako bismo sudjelovali u nečemu ovakvoga tipa. Svi veći hrvatski gradovi imaju nešto slično, osim Osijeka. Željeli smo olakšati našim studentima - kaže Poznić ističući kako je ideja Studentskog zbora naišla na odobravanje i kod uprave Fakulteta te na podršku lokalne zajednice.

- Želja nam je da OSCON kongres postane tradicija - kaže Poznić.

Cilj je OSCON-a razmjena ideja te upoznavanje studenata i mladih liječnika s važnošću povezivanja temeljnih i kliničkih znanosti, kao i sklapanje novih poznanstava, koja će omogućiti bolje buduće suradnje. Jedan je od glavnih ciljeva i svladavanje straha od izlaganja na znanstvenom skupu te priprema samih studenata za njihove buduće liječničke
karijere. J. Pejaković
Željeli smo i u Osijeku napraviti nešto kvalitetno što imaju svi veći hrvatski gradovi, kažu organizatori.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

Najčitanije iz rubrike