Osijek
PRVI OVOGODIŠNJI SAJAM ANTIKVITETA U TVRĐI

Snijeg kao idealna kulisa za prodaju starog porculana
Objavljeno 5. siječnja, 2019.
Baka Ljiljana i unuke Iva i Petra odvažile su se i na potragu za Carskim blagom

Osijek se u subotu ujutro probudio prekriven snijegom, a temperatura zraka oko devet sati iznosila je tek minus pet stupnjeva Celzijevih, dok je navodni osjet ugođaja bio čak minus 10 stupnjeva. Iako, je to možda pomrsilo račune nekima koji su subotnje prijepodne planirali provesti na prvom ovogodišnjem Sajmu antikviteta, drugima je dalo poseban čar i razlog da prošetaju osječkom Tvrđom dodatno romantiziranom snježnim prekrivačem.


Tako je popriličan šušur na Trgu Svetog Trojstva nastao već oko 10 sati ujutro, kada je krenuo i besplatan turistički razgled starog grada pod nazivom "Potraga za carskim blagom". Naime, na zanimljivo događanje i prezentiranje povijesti Osijeka u organizaciji udruge HistOS i Turističke zajednice grada Osijeka javilo se troje najhrabrijih sugrađana. Riječ je o Ljiljani Biloš i njezine dvije unučice Ivi i Petri, kojima snijeg nije zasmetao jer su bile previše "nabrijane" na potragu za skrivenim sandukom carskog blaga u Tvrđi.


Da se prodavači nisu bezveze smrzavali na niskim temperaturama odmah nam je potvrdila i sugrađanka Jasna, koja je na sajam stigla samo kako bi kupila zdjelu za kolače. - Došla sam ciljano da pronađem kristalnu zdjelu s nogarom i starinskim štihom. Naime, tako nešto nažalost nije ostalo u naslijeđu moje obitelji, pa sam odlučila posegnuti za predmetima na Sajmu i pronašla sam baš što sam tražila. Sretna sam jer sam zdjelu platila svega 60 kuna, a baš je ono što tražim, ispričala nam je ova sugrađanka, koja priznaje kako je šetnja do Tvrđe po snijegu i zdrava.
Na štandu antikvara, koji se odlučio na posao skupljanja starina tek nakon umirovljenja pronalazimo vojne kacige iz Drugog svjetskog rata i ti njemačkih SS postrojbi. Jedna takva doseže cijenu od 600 kuna. Na drugom štandu zatičemo prodavačicu uz šalicu toplog čaja, koja je jučer stigla iz Poreče jer je kaže tamo bio sajam tijekom cijelog božićnog vremena. Kako je riječ o turističkoj destinaciji zarada je kaže bila dobra. Priličnu pozornost inače u subotu je plijenilo i dječje vozilo na pedale. Riječ je o replici starinskog automobila, koji je kupljen na sajmu oldtimera u Munchenu.

- Ovaj automobil iako nije bio za prodaju kupio je jedan moj poznanik za 150 eura u Njemačkoj za svoju djecu. Inače, vozilo je stiglo tamo iz SAD-a. Sada su mu djeca velika i on ga je odlučio prodati. Potpuno je očuvano i uistinu rijetka prilika. Cijena mu je oko 1.000 kuna, kaže ovaj prodavač. Sve dame koje se možda još nisu pripremile za zimu, u subotu su mogle nabaviti i prave krznene kape i ogrtače po povoljnim cijenama. Tako su se šubare od prave lisice prodavale za 150 kuna. Osim krzna za ljubitelje snijega bila je tu i skijaška oprema. Tako smo polovne skije našli već po cijeni od 100 kuna. Osim prodavača antikviteta na zapadnoj strani Trga Svetog Trojstva i ovoga puta bili su prodavači domaćih proizvoda iz radinosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Među brojnim medarima i proizvođačima suhomesnatih proizvoda susrećemo i Vjekoslava. On kaže kako se bundeve sade na osječkom području, ali se ulje proizvodi u Varaždinu, jer na našem području nema prerađivača.


- Potražnja za bučinim uljem je sve veća, posebno među ljudima koji imaju problema s visokim tlakom. Kada imate dobar proizvod onda vas i zovu i naručuju proizvode. Srećom ovo ulje zbog svoga je aromatičnog okusa sve prepoznatljivije i u našoj kuhinji, a primjerice u Austriji se ono koristi svakodnevno, posebno na salatama. Vjerujem kako ovaj proizvod ima sve veći potencijal i kod nas, kaže nam ovaj prozvođač, dok mi svoju šetnju Sajmom antikviteta završavamo uz veće tradicionalnu kupnju toplih langošica na koje se i ove subote čekalo u redu.
Nefreteta Z. Eberhard

Kubura iz Turskog carstva može zapucati

Na štandu kod antikvara iz Čepina pronašli smo i nekoliko kubura. Jedna je kaže stigla iz Bosne i potječe iz vremena Turskog carstva, što se vidi po ukrasima. Stavili se u nju crni barut i nešto papira, može i opaliti. Riječ je o predmetu, koji se kupuje kao ukras za zid, a cijena mu je 600 kuna. Za samo 300 kuna moguće je kupiti sličnu repliku, koja ne puca.

Top za obilježavanje seoskih slavlja

Priličnu pažnju plijenio je u subotu i mali top. Riječ je o predmetu tradicijske kulture, koji se na slavonskim selima koristio za obilježavanje različitih mjesnih slavlja i događaja. Top je star oko sto godina, a prodavači kažu kako je još uvijek upotrebljiv, te slične još uvijek koriste u požeškom kraju. Početna cijena malog etno topa iznosi 700 kuna.

Pandursko odjelo i ne grije previše

U subotu ujutro nije bilo lako biti niti pandur. Osječki studenti Luka i Kristijan, koji već godinu dana prilikom svake manifestacija hodaju ulicama grada u kostimima pandura priznali su nam, kako iako su kostimi od debelog štofa, baš ne griju previše. No, kako je riječ o poslu, nisu se previše žalili, ali niti nam otkrili kolika im je dnevnica.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike