Zdravlje
POREMEĆAJI U TRUDNOĆI

Visoki tlak u trudnoći povezan s većim rizikom od demencije
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Preeklampsija je upalni poremećaj krvnih žila koji se može javitiu trudnoći

Trudnice koje razviju preeklampsiju (EPH gestoza), stanje u kojemu se javlja opasno visoki krvni tlak, imaju tri puta veći rizik od demencije kasnije u životu u usporedbi sa ženama kod kojih se nije javio taj poremećaj u trudnoći, kažu znanstvenici.


Vodeći uzrok prijevremenog porođaja, preeklampsija, upalni je poremećaj krvnih žila koji se javlja u 2 do 10 posto trudnoća, obično nakon 20. tjedna. Osim visokog tlaka, to stanje može prouzročiti abnormalno visoke razine proteina u urinu i zadržavanje tekućine.


Na temelju zdravstvenih podataka o više od milijun žena u Danskoj, znanstvenici su otkrili najveći povećani rizik kod žena koje su imale preeklampsiju od razvijanja takozvane vaskularne demencije, za koju se vjeruje da izaziva niz malih moždanih udara, ili smanjeni dotok krvi u mozak.


Rizik od Alzheimerove bolesti, druge vrste demencije, samo je neznatno veći u usporedbi sa ženama koje nisu imale preeklampsiju.


Prošle studije već su povezale preeklampsiju s kognitivnim poremećajima i promjenama u mozgu unutar godinu dana od trudnoće. Žene s preeklapsijom također imaju veći rizik od kasnijih bolesti srca, moždanog udara, visokog tlaka i dijabetesa.


"Prikupili smo dovoljno dokaza da učinci preeklampsije na zdravlje žena nisu ograničeni na trudnoću", rekla je autorica studije Heather Boyd sa Statens Serum instituta u Kopenhagenu.


"Sada znamo da se preeklampsija treba smatrati markerom za povećani rizik od vaskularne smrti kasnije u životu. Svijest o tome sve je veća - u svojim zadnjim smjernicama Američka udruga za srce i Europsko kardiološko društvo uključuju izjave o uzimanju u obzir povijesti komplikacija u trudnoći prilikom procjene rizika od kardiovaskularnih bolesti kod žena", rekla je Boyd za Reuters Health.


Proučavajući veze između preeklampsije i demencije znanstvenici su koristili podatke iz nacionalnog registra kako bi identificirali 1,178.005 žena koje su rodile u Danskoj između 1978. i 2015. godine, od kojih je nešto više od 4 posto imalo preeklampsiju tijekom jedne ili više trudnoća.
Žene su bile praćene u prosjeku 21 godinu. Čak i kada su bili pod kontrolom drugi čimbenici koji mogu utjecati na rizik od demencije, znanstvenici su otkrili da je rizik za kasno pojavljivanje vaskularne demencije, nakon 65. godine, 6,5 puta veći među ženama s poviješću preeklampsije.Žene s poviješću preeklampsije imale su otprilike dvaput veći rizik od rane pojave demencije u usporedbi s onima koje nisu imale taj poremećaj u trudnoći. Također su imale 50 posto veći rizik od razvijanja Alzheimerove bolesti i 40 posto veći rizik od drugih, nespecifičnih demencija. Javljanje preeklapsije u više od jedne trudnoće predstavlja čak i veći rizik, utvrdili su znanstvenici. Boyd preporučuje da se žene koje su imale preeklampsiju redovito kontroliraju kod internista.
Hina
Žene s preeklapsijom također imaju veći rizik od kasnijih bolesti srca, moždanog udara...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RIZIK ZA ZDRAVLJE

Karcinomi štitnjače su “predijagnosticirani”

2

PANDEMIJA JE USMJERILA POZORNOST NA ZDRAVIJI NAČIN PREHRANE

Potrošači se u karanteni okrenuli povrću i pripremi zdravijih obroka kod kuće

3

LIFESTYLE TEHNOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA

Pametnim satom jednostavno pratite zdravlje