Zdravlje
ČUDOTVORNI GRBAVAC

Đumbir: Mnogostruko korisni gomoljasti korijen
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Začinite avokado i namirnice pripravkom od đumbira: iz komada đumbira istisnite sok kojem dodajte istu količinu ulja.

Đumbir čisti organizam od toksina, „osvježava" seksualni život, vraća vitalnost, tjera umor i prava je poslastica. Da ne govorimo koliko je važan za žene - ublažava PMS, drži pod kontrolom sindrom policističnih jajnika te poboljšava cirkulaciju maternice i zdjelice.

Sav iskrivljen i grbav, ali prepun života, đumbir, taj čudesni rizom (gomoljasti korijen), raspiruje slasti i strasti. A način njegove priprave u jelima ovisi o pojedinačnim željama i doista ga se u jelima može uskladiti sa svačijim ukusom.

Pojavljuje se kao sastavni dio mnogih tradicionalnih lijekova. Tako svježi đumbir ulazi u pripravke koji su namijenjeni za smirivanje bronhija, odnosno plućnih nadražaja. Uvijek u sastavu s drugim biljkama koristi se za suzbijanje jakih dijareja, protiv kolesterola, za smanjenje oteklina, a u suhom stanju preporučuje se za liječenje kronične astme (izvan krizâ), za liječenje proširenih bronhija (angina, upala nosa i grla), kod respiratornih poteškoća, crijevnih grčeva. Aktivira i jača krvotok kod policističnih jajnika, a njegovo djelovanje potiče zagrijavanje maternice i zdjelice.

“Vruća” biljka
Zašto đumbir zovu „vrućom" biljkom? Đumbir se uzgaja u središnjem i južnom dijelu Kine. Peru ga vodom, a zatim režu na kriške. Budući da je to “vruća” biljka, naprosto otklanja unutarnju hladnoću. Svježi đumbir (zvan Sheng Jiang), zagrijava meridijane tijela, trbuh, jača probavni trakt, pluća, želudac i slezenu, smiruje glavobolje prouzročene poremećajem cirkulacije, jer razrjeđuje krv olakšavajući joj tako pristup mozgu.

Rizom (gomoljasti korijen) đumbira preporuča se i kod depresije, jer vraća organizam u njegovu ravnotežu, a prirodni je antitoksin koji poboljšava cirkulaciju. Mnogobrojna su njegova učinkovita djelovanja i teško ih je sve ovdje navesti. U svakom slučaju, gotovo da se može reći da je to čudotvorna biljka.

Korijen đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen. U trgovinama zdrave hrane i supermarketima možete ga naći kao sirup ili tinkturu. Uvijek kada je moguće, nabavite svježi, a ne sušeni đumbir jer sadrži više gingerola. Prilikom odabira, provjerite da je korijen čvrst i gladak te da nije pljesniv. Đumbir možete narezati i grickati ga sirovog, ako vam godi njegov ljuti okus.Volite li napitke, napravite ukusan čaj od đumbira. Ubacite dva do četiri režnja u kipuću vodu i pustite da odstoji desetak minuta. Kada se ohladi, po želji dodajte med, komadiće limuna ili naranče. Istraživanja su pokazala da može suzbiti mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, kao i mučninu uzrokovanu kemoterapijom. Uzimanje 250 miligrama đumbirovog korijena u prahu u kapsulama četiri puta dnevno efikasno je ublažilo jutarnje mučnine i smanjilo broj napada povraćanja kod trudnica u ranoj trudnoći.

Brzi recepti
“Ruka” đumbira mora biti glatka, bez znakova suhoće. Tada nije vlaknast, pa ga treba guliti jednom stranom male žličice, jer njegov okus je koncentriran tik ispod kože. Pun antioksidansa i probavljivih esencijalnih ulja, pojačava blagotvornost laganih jela.

Začinite avokado i druge sirove namirnice pripravkom od đumbira: uzmite jedan komad đumbira i istisnite iz njega sok kojem dodajte istu količinu ulja.

Za bolji okus juha, ili lešo kuhanog mesa, ili ribe, ubacite 10 listića đumbira na pola litre vode, dodajte tome klice soje i filete ribe ili mesa.

Ako pirjate povrće, naribajte u sok jedan režanj češnjaka i jedan prutić citronele (visoka aromatična trava koja raste na području Šri Lanke) te tri centimetra đumbira.

Lagani napitak od đumbira možete pripremiti od pola litre vode s dva ocijeđena limuna i s 30 g naribanog đumbira.

Jasminka Knežević
Lagani napitak od đumbira možete pripremiti od pola litre vode s dva ocijeđena limuna i s 30 g naribanog đumbira
Najčitanije iz rubrike