Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Bachova nas glazba najbrže uspavljuje
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Osobe koje se uspavljuju uz glazbu najčešće prije odlaska na spavanje slušaju djela Johanna Sebastiana Bacha, rezultati su online istraživanja koje su provela dva britanska sveučilišta. U anketi je sudjelovala 651 osoba, a proveli su je znanstvenici sa Sveučilišta Goldsmiths u Londonu i Sveučilišta Sheffield.

Šezdeset dva posto ispitanika odgovorilo je da prije spavanja sluša glazbu koja im pomaže da lakše zaspe. Radilo se o 14 glazbenih žanrova i 545 glazbenika. Najpopularniji "uspavljivač" bila je klasična glazba, s 31,96 posto zastupljenosti, potom rock-glazba, koju je slušalo 10,82 posto ispitanika, te pop-glazba, kojom se uspavljivalo 7,47 posto sudionika studije. Najnepopularnija glazba za uspavljivanje, s 3,35 posto zastupljenosti, bio je heavy metal. Najzastupljeniji glazbeni umjetnik, prema rezultatima ankete, klasičar je Johann Sebastian Bach, drugo mjesto dijele Ed Sheeran i Wolfgang Amadeus Mozart, na trećemu je Brian Eno, a četvrto mjesto podijelili su Coldplay i Frederic Chopin.

"U studiji je uz pojam glazbe često upotrebljavan pojam ‘odvraćanja pažnje‘. Ispitanici su glazbu najčešće povezivali kao sredstvo za odvraćanje od negativnih misli", zaključili su autori studije. "Glazba je opcija mnogima kojima treba pomoć u borbi protiv nesanice, cjenovno nije preskupa, a nema ni neke specifične nuspojave", rezultati su studije britanskih znanstvenika. Popularnost glazbe u borbi protiv insomnije ne iznenađuje ravnatelja njemačkoga Centra za san i spavanje, Hansa-Guentere Weessa, koji dodaje da glazba poput Mozartove ili Bachove smanjuje broj otkucaja srca i usporava disanje. Riječ je o glazbi koja ima 60 do 80 taktova u minuti, a tome najčešće odgovaraju klasična glazba ili lagani jazz. Jednako opuštaju keltska glazba, indijanski instrumenti ili rock-balade u instrumentalnoj verziji.Riječ je o muzici sličnoj meditaciji, koja usporava aktivnost živčanog sustava, smanjuje anksioznost, snižava krvni tlak i smanjuje izlučivanje hormona stresa - kortizola.

Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike