Sport
GORICA - OSIJEK

Na posljednjem gostovanju u 2018. uzvratiti za poraz u Gradskom vrtu
Objavljeno 8. prosinca, 2018.
Bijelo-plavi su ove jeseni doživjeli jedan poraz u gostima, sredinom kolovoza od Dinama na Maksimiru

Pred nogometašima Osijek posljednje je gostovanje ove jeseni, i to kod najugodnijeg iznenađenja sezone - Gorice. Tom utakmicom zaokružit će se mini ciklus susreta u kojima su bijelo-plavi u prvenstvu igrali protiv izravnih konkurenata u borbi za drugo mjesto (Lokomotiva, Rijeka, Gorica), a unutar te serije morali su odraditi i četvrtfinale Kupa Hrvatske protiv Hajduka.

Tu obvezu u Kupu ispunili su na svoje i zadovoljstvo svojih navijača, jer su ušli u polufinale, a u prvenstvenoj seriji, kako bi kompletirali "rezultatski set", nedostaje im pobjeda. Protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj su remizirali, a poraženi su od Rijeke u Gradskom vrtu. Zato bi bilo zgodno kada bi slavili u Velikoj Gorici i tako zaokružili mini ciklus trećim mogućim ishodom. Bit će to još jedna utakmica u kojoj će na kušnji biti strpljenje Osijekove momčadi. Gorica se voli povući i onda napasti iz vrlo neugodnih protunapada. Bijelo-plavi su to na svojoj koži osjetili u prvoj ovosezonskoj utakmici, kada su im Velikogoričani nanijeli neugodan poraz u Gradskom vrtu. Iako je Osijek bio poduzetniji i opasniji u tom susretu, a najvećim dijelom te utakmice kontrolirao je i te kontre, Gorica je iskoristila samo jedan mali trenutak neopreznosti i zabila pobjedonosni pogodak.

Dugo bez poraza sa strane
Inače, bit će to i sraz momčad koje su bolje u gostima negoli kod kuće, pa ako se gleda taj parametar, onda bi se na ŠRC-u Velika Gorica bolje trebali osjećati - Osječani. Momčad Zorana Zekića ove je jeseni u gostima doživjela jedan jedini poraz, i to još prije gotovo četiri mjeseca, kada je sredinom kolovoza izgubila u Maksimiru od Dinama. Tako je Osijek u ovom trenutku momčad s najdužim nizom pozitivnih rezultata na gostujućim travnjacima. Do prošlog kola bila je to Gorica, koja je također pala u Maksimiru. Dakle, motiva za još jedno dobro gostujuće izdanje ima i više od uobičajenog. Prvo i osnovno, trebali bi Gorici pokušati uzvratiti za poraz u Osijeku, a drugo je zadržavanje tog dugog niza neporaženosti u gostima koji traje sedam utakmica. Naravno, tu su i oni stalni motivi vezani uz plasman. Osijek je trenutačno čevrti, a Gorica peta. Dijele ih dva boda pa ne treba tumačiti koliko bi važan za bijelo-plave bio eventualni trijumf. Ne samo zbog bijega od Gorice nego i zato što u Rijeci igraju Rijeka i Lokomotiva, koje su ispred Osijeka, što otvara mogućnost koraka ili čak dva prema vrhu ljestvice, ovisno o ishodu tih dviju utakmica.

- Imamo još dva susreta do zaključenja prvog dijela sezone i vjerujem kako ćemo ih odraditi na najbolji način. Što se tiče našeg dugog niza neporaženosti u gostima, samo mogu poželjeti neka se on nastavi i u Velikoj Gorici. Neugodan je suparnik pred nama, brzi su i okomiti. Stvarno su dobra momčad i trebat će nam puno pameti da izbjegnemo opasnosti koje vrebaju od njih. Trebat će nam siguran i miran pas na sredini terena - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Upravo je taj segmet bio problematičan u posljednja dva susreta. Osijek je imao dosta problema s protokom i čuvanjem lopte. No uoči gostovanja u Gorici otvara se i pitanje općeg tjelesnog stanja većine prvotimaca.

Vraća se Janža
Naime, susret s Hajdukom sigurno ih je napregnuo do krajnjih granica, a neki od njih duže su bili izvan terena zbog ozljeda, pa nisu u idealnom tjelesnom stanju. Zato će Zekić odluke o tome tko će krenuti u Velikoj Gorici donijeti tek nakon današnjeg treninga.

- Danas ćemo zapravo imati i jedini pravi trening uoči gostovanja u Velikoj Gorici. Ovo što smo radili nakon susreta s Hajdukom isključivo je bila rekuperacija. Dobra je vijest što nitko nije iz te utakmice izašao sa zdravstvenim problemima. Svi su zdravi, istina, možda ne i u optimalnom tjelesnom stanju, ali izdržat ćemo još ova dva kola. Moramo pronaći način vratiti energiju izgubljenu tijekom utakmica. Baš nas je taj dio krasio u fazi kada smo imali ono razdoblje s puno gostovanja na kojima smo bili uspješni. Sada mi se čini kao da smo se nekako malo ugasili na tom planu i zato će moj posao biti pokušati vratiti, bar djelomično, taj energetski dio - kaže trener bijelo-plavih.

Ako ništa drugo, ovaj put bar ne mora razbijati glavu koga će postaviti na lijevog beka. Erik Janža vraća se u konkurenciju nakon što je propustio dva derbija, s Rijekom i Hajdukom, zbog isključenja u susretu s Lokomotivom. Za očekivati je kako će najviše vremena u razmišljanjima Zekić potrošiti na slaganje veznog reda.

Pri tome neće moći računati na Marijana Čavara, koji ima tri žuta kartona, ali opcija je sasvim dovoljno. Za očekivati je kako će se u sredinu terena vratiti Bočkaj, da će tu biti i Mudražija, a onda se i Pušić nameće kao logično rješenje. Jedino će biti zanimljivo vidjeti što će biti s Hajradinovićem. Zekić nije bio najsretniji njegovim posljednjim partijama.

- Ne bih o momčadi u ovom trenutku. Još ćemo jednom provjeriti tko je u kakvom stanju i na teren poslati ono najbolje što možemo - zaključio je Zekić.

Dalibor Keler
Zoran Zekić

trener NK Osijek

- Jakirović i ja smo jako dobri prijatelji još iz igračkih dana, a i danas smo u stalnom kontaktu. On je vrlo iskren i staložen čovjek pred kojim je lijepa trenerska karijera. Uostalom, to se najbolje vidi i po rezultatima koje postiže s Goricom ove jeseni u HNL-u.
Sergej Jakirović

trener NK Gorica

- Sa Zekićem sam imao kontakt i nakon Kamen Ingrada, intenzivnije dok je on još bio trener u Maksimiru. Radi odličan posao, ove je godine imao problema s ozljedama, na što mora biti spreman, jedino ne može baš očekivati da će mu igrač dobiti vodene kozice.
Atiemwen bio na probi u Osijeku
Jedan igrač ipak donekle povezuje nedjeljne suparnike u Velikoj Gorici. Igrač Gorice Iyayi Atiemwen, naime, bio je prošle zime na probi u Gradskom vrtu. Nigerijac je u Osijek stigao iz turskog drugoligaša Manisaspora. Navodno se na prvu svidio struci bijelo-plavih, koji su ga željeli još malo “snimati”. Međutim, nogometaš nije imao strpljenja i završio je u Velikoj Gorici.
Možda ste propustili...

ZAVRŠENO EUROPSKO GIMNASTIČKO PRVENSTVO

Dva zlata u Osijek, Benović i Srbić idu se brusiti za Pariz

NIŠTA OD DIREKTNE PREMIJERLIGAŠKE PROMOCIJE

Brokeri poraženi na Kvarneru, čekaju ih dodatne kvalifikacije

FINALNA SERIJA KOŠARKAŠA ZA PRVAKA PRVE LIGE IDE DO KRAJA

Brokeri impresivnim nastupom izborili majstoricu

Najčitanije iz rubrike