Sport
SERGEJ JAKIROVIĆ, TRENER GORICE

Zekić je bio igrač za kojeg smo bili spremni raditi, još pamtim gredu Schalkeu
Objavljeno 8. prosinca, 2018.

Novak u prvoligaškoj konkurenciji Gorica ove jeseni dobio je epitet najugodnijeg iznenađenja. Zasluge za to pripadaju i njihovu Sergeju Jakiroviću, koji se isprofilirao u skupinu onih koji ne samo da pripadaju “novom valu” nego trenutno nositeljima hrvatske trenerske kvalitete.

Uglavnom je riječ o trenerima kojima je zajedničko to što su rođeni sedamdeset i neke. Među koje, osim danas 42-godišnjeg Jakirovića, definitivno pripada i dvije godine stariji trener Osijeka Zoran Zekić, s kojim trenera Gorice veže zajednička lijepa nogometna prošlost. Naime, treneri nedjeljnih suparnika u Velikoj Gorici dijelili su svlačionicu u Kamen Ingradu.

- Bila su to najsvjetlija vremena toga malog kluba. Igrali smo Europu, u pretkolu izbacili Luksemburžane, pa poslije u prvom kolu igrali protiv velikog Schalkea. Za takve rezultate Zekić je imao od nas igrača najveće zasluge. Bio je napadač, pravi golgeter, a to smo svi mi prepoznali pa je momčad radila za njega. Dovoljno je reći da je iz malog Kamen Ingrada dobio pozive tadašnjeg izbornika Otta Barića. Uh, kad se samo sjetim da smo mogli čak i izbaciti veliki Schalke. U Velikoj je bilo 0:0, pogodio je Zekić gredu u Gelsenkirchenu, Galinović je odlično branio.

Bilo je tada u Velikoj još Osječana. Uz Zekića, za Kamen je igrao i današnji njegov pomoćnik Ivo Smoje. A bilo ih je još.

- Spomenuo sam Galinovića, a igrali su sa mnom i Vuica, Rendulić, Lišnić, Bajsić... U posljednje vrijeme najviše se vidim baš sa Zekom i Ivom, uostalom sa Zekićem sam bio u kontaktu i dok je još bio u Maksimiru. Održavam povremene kontakte i s ostalima. Evo, baš sam se nedavno čuo s Bajsićem koji je u Australiji, na Akademiji sam se susreo s Galinovićem.

Upravo polaganje Nogometne akademije Jakirović smatra najvećom zaslugom stvaranja plejade novih trenera.

- Ja sam trenutno apsolvent na toj UEFA PRO Akademiji, u devetoj generaciji. Sa mnom ide bar desetak ljudi koji već rade u klubovima ili to namjeravaju poput Igora Cvitanovića, Mladena Bartolovića, Stjepana Tomasa, Mumleka, Agića, Loze, Gojuna... Definitivno nam Nogometna akademija pruža dodatno stručno znanje. Imamo odlične profesore, odlične predavače i mentore, sve redom i vrhunske trenere koji su nam zapravo nadogradnja na ono što smo naučili tijekom karijera. Ipak, najviše se nauči kada proživiš određeni trenutak.

Kakav je u ovom trenutku NK Osijek i posao koji odrađuje bivši suigrač Zekić?

- Zeka radi odličan posao, što god tko mislio. Evo, ove godine je Osijek ponovo visoko pozicioniran, a imao je toliko problema s ozljedama. One se događaju i na to mi treneri moramo biti spremni, ali sigurno ne očekujemo da će ti igrač u ovim godinama dobiti vodene kozice! Za mene su Dinamo, Rijeka i Osijek tri najbolja kluba u Hrvatskoj i to se vidi na tablici. Tablica kaže da je Osijek trenutno na četvrtom mjestu, samo dva boda više od Gorice. Koja je uz to pobijedila u Gradskom vrtu.

- Uvijek je najvažnije da se pišu bodovi, ali bilo je situacija u toj utakmici kada moja momčad nije dobro reagirala pa je i Osijek mogao dati dva pogotka i pobijediti. Imali smo vrhunsko izdanje našeg vratara, u određenim trenucima dosta i sreće. Osječanima će sigurno taj poraz biti veliki motiv u nedjelju. No, s obzirom na to kako je završilo, više nije važno kako si došao tada do pobjede. Što bi moglo biti presudno u nedjeljnoj utakmici?

- Kraj je sezone. Svi smo izraubani. Bit će presudno kojoj je momčadi više ostalo energije, više “benzina”. Mi do kraja jeseni imamo dvije vrlo teške utakmice, Osijek kod kuće i Lokomotivu u gostima. Naravno, želja je upustiti se u borbu još za tu četvrtu poziciju. Naravno, jedno su želje, ali isto tako nepopravljivi sam optimist - zaključio je Jakirović. K.Lacković
BIVŠI BiH REPREZENTATIVAC
Jakirović je odrastao u Metkoviću, a rođen je u Mostaru, što je bio jedan od preduvjeta za poziv u BiH selekciju, za koju je zabilježio pet nastupa. Prije Gorice kao trener radio je u Sesvetama.

- Dosta smo u drugoj ligi mučili Goricu i jednom mi je od predsjednika Črnka došao poziv. Razgovarali smo četiri sata i onda su mi rekli: mi smo se odlučili za tebe, a na tebi je odluka. Otkrit ću vam da nisam bio jedini u kombinacijama. Čuo sam kasnije, kontaktirali su i s Bišćanom i Jovičevićem, na kraju su se odlučili za mene - rekao je Jakirović.
Najčitanije iz rubrike