Novosti
UVJET ZA POTPORU

Pritisak na Vladu zbog udžbenika
Objavljeno 21. studenog, 2018.
Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića, Reformista i nezavisnih zastupnika, najavio je da neće podržati državni proračun u Saboru ako se u njemu ne osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za osnovne škole u cijeloj Hrvatskoj. Pozivaju se pritom na ustavnu odredbu da je obvezno obrazovanje besplatno, da bi to financijski rasteretilo roditelje i riješilo ih obveze hodanja po knjižarama. Kažu da je oko 200 milijuna kuna, koliko bi trebalo za besplatne udžbenike, moguće naći u proračunu koji za iduću godinu iznosi 140 milijardi kuna.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kritizirala je ovaj potez rekavši kako Bandić u zagrebačkom proračunu smanjuje sredstva za obrazovanje, a istodobno od Vlade traži besplatne udžbenike. "Ako smanjujete proračun za 50 milijuna kuna, ne možete reći da se brinete za obrazovanje", rekla je, i dodala kako je zanimljivo to što upravo Bandić "drži lekciju Vladi koja je budžet za obrazovanje povećala". Za razliku od nekih koji su se sjetili o tome govoriti, mi sustavno na tome radimo, rekla je Blaženka Divjak te podsjetila kako se priprema novi zakon o udžbenicima, koji regulira tržište udžbenika i rasterećuje kućni budžet.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da će se o besplatnim udžbenicima za učenike još razgovarati, prije svega da se vidi koliki je ukupni potencijalni efekt te mjere na proračun. Na upit novinara radi li se o ultimatumu saborskog kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića, Reformista i nezavisnih zastupnika vezanom uz besplatne udžbenike, Marić je kazao da je u utorak održan sastanak i da on taj zahtjev nije shvatio kao ultimatum. "Imali smo jedan konstruktivni razgovor o nekoliko točaka i što se tiče poreznih zakona, ali i samog proračuna", rekao je Marić. Na upit novinara koliko bi ta mjera stajala proračun, Marić je rekao da se zadnja brojka, za besplatne udžbenike u osnovnoj školi i u prvom razredu srednje škole, kretala oko 400 milijuna kuna. D.Pav./H
Možda ste propustili...

U PONEDJELJAK NASTAVAK PREGOVORA O SASTAVLJANJU VEĆINE

Jandroković ima potporu manjina, DP negira raskol, premijer prozvao oporbu

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

Najčitanije iz rubrike