Kultura
U MLU OTVORENA REKAPITULACIJA IZLOŽBE GRUPE 4 IZ 1975.

Zec: Bio je to kotač zamašnjak likovnih zbivanja osječke umjetničke scene
Objavljeno 10. studenog, 2018.

Vezani članci

GRUPA 4 U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI

Ovo nije reinkarnacija ili repriza izložbe iz 1975.

Predstavljamo izložbu naslovljenu Grupa 4, jer su pod istim tim naslovom 1975. četiri tada mlada osječka umjetnika prvi put zajedno izložila svoja djela u osječkoj Galeriji Zodijak. Bilo je to na samom početku njihovih umjetničkih i životnih puteva. Taj je događaj važan, bio je kotač zamašnjak, impuls za likovna zbivanja na osječkoj umjetničkoj sceni, jer je donio promjene. Tada mladi umjetnici donose iskustva koja su apsorbirali iz velikih središta - riječi su to kustosa ove izložbe, mr. sc. Daniela Zeca, koja je (8. studenoga) otvorena u Muzeju likovnih umjetnosti i predstavlja djela Ivana Doroghyja, Marijana Sušca, Bore Ivandića i Branimira Davida Kusika.

- Donose suvremeniji likovni izričaj, bave se suvremenom likovnom praksom. Ova se izložba referira na tu izložbu, prikazuje djela sva četiri umjetnika. Svojevrsna je to rekapitulacija izložbe iz 1975., no nikako repriza. Ne ponavljamo ono što su oni izlagali tada u Galeriji Zodijak, nego se referiramo na njihovu poetiku, njihov tadašnji izričaj i dajemo presjek cjelokupnog stvaralaštva od 70-ih godina prošloga stoljeća do danas. Dakle, uz djela sve četvorice iz 70-ih mogu se vidjeti i neka od ključnih djela, neka poznata, neka manje poznata iz različitih razdoblja svakoga od umjetnika - napominje kustos, objašnjavajući kako se - premda je na ovako mali broj radova (ukupno 21, u četiri prostorije prizemlja) teško govoriti o ozbiljnijoj rekapitulaciji ili suodnosu vremena od prije 40 godina i sadašnjice - već u tim početcima moglo razaznati ono što su ti umjetnici danas.
- To se dobro vidi u Kusikovim, pa i Ivandićevim, djelima. Postoji neka poveznica i ona čini važan segment ove izložbe - suočiti ono recentno s početcima. I taj kontrast ili u nekom slučaju konverzacija ili, pak, dopunjavanje, modusi, to je najinteresantnije što ova izložba pruža - ističe mr. sc. Zec.
Na likovnoj sceni tih godina kada je i Grupa 4 oformljena dominiralo je tzv. pejzažno slikarstvo, za koje se smatralo da je autohtono osječko ili slavonsko.
- Za sve je "kriva" osječka risarska škola s Waldingerom i Hoetzendorfom. Ta popudbina, tradicija, bila je snažna i tada dolaze mladi umjetnici koji dijametralno suprotno donose pravo osvježenje, referirajući se na pop-art, na optičku umjetnost, na sva suvremena kretanja, pritom oplemenjujući osječku likovnu scenu, za koju je ta suvremena bila apsolutna nepoznanica - zaključuje kustos.
Otvorenju je nazočio samo Sušac jer se Doroghy u posljednji tren ispričao zbog nedolaska, Ivandić je u Njemačkoj, a B. D. Kusik preminuo je u ožujku 2013. Izložba je otvorena do 29. studenoga. N.Vekić
Zatvaranje izložbe
MLU tradicionalno sudjeluje u programu Dana austrijske kulture u Osijeku u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma Zagreb. U subotu, 10. studenoga, u 19 sati održat će se zatvaranje izložbe (Ne)postojanost prostora - prostori naracije i imaginacije. U programu zatvaranja predviđena je kratka prezentacija rada istaknutoga austrijskoga umjetnika Jochena Höllera, uz projekciju i razgovor s njim, potom kratak stručni osvrt na popratni filmski program izložbe njegova izbornika Ivana Paića te naposljetku stručno vodstvo po izložbi kustosa Neve Lukić i Vanje Babića - najavljuju iz MLU.
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike