Kultura
GRUPA 4 U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI

Ovo nije reinkarnacija ili repriza izložbe iz 1975.
Objavljeno 7. studenog, 2018.
Daniel Zec kustos je izložbe čiji je inicijator bio pokojni Vlastimir Kusik
Iako je već bio umirovljen, nedavno preminuli kustos Muzeja likovnih umjetnosti Osijek, Vlastimir Kusik, predložio je svojoj dugogodišnjoj matičnoj kući da u ovogodišnji izložbeni program uvrsti izložbu Grupe 4. Zbog njegove iznenadne smrti ideja je, na žalost, ostala tek u grubim crtama, a plan je bio da ju zajednički postave Kusik i mr. sc. Daniel Zec, kao i mnoge prije.
Do 29. studenoga moći će se pogledati izložba čije je otvorenje u četvrtak, 8. studenoga, u 19 sati.
Usađena u polazišta
Slikari i grafičari Branimir David Kusik, Ivan Doroghy, Boris Ivandić i kipar Marijan Sušac 1975. u Osijeku su formirali Grupu 4 te zajedno izložili svoje radove u osječkoj Galeriji Zodijak, 22. rujna te godine. Bila je to prva i jedina izložba ove grupe (tada) mladih osječkih umjetnika, usađena na samom polazištu njihovih umjetničkih i profesionalnih životnih putova, zapisao je u povodu izložbe kustos Zec. U katalogu će se izložbe naći tekstovi Vlastimira Kusika te jedan prilično emotivan, Ivana Doroghyja.
- Poveznica Vlastimira Kusika i Grupe 4 dosta je snažna. Između ostaloga, bili su generacijski bliski. Izložba iz 1975. prva je o kojoj je V. Kusik napisao likovnu kritiku, kako sam navodi u svojim bibliografskim jedinicama. Zanimljivo je da je jedan od posljednjih tekstova koje je kolega Kusik napisao onaj o Grupi 4. Time je zatvoren krug dugogodišnjega plodnoga kritičkoga nastojanja. I to je ta snažna veza našeg dragog kolege i ove izložbe - pomalo s tugom u glasu ističe mr. sc. Zec.
Jedino što ta četiri umjetnika povezuje, osim generacijske bliskosti, činjenica je da su svi Osječani. Inače su vrlo različitih stilskih izričaja, poetika, umjetničkih praksi.
- Nastojanje da u Osijeku pokrenu neke promjene na likovnom planu najviše ih je povezalo - dodaje kustos, pred kojim je bio izazovan zadatak: u jednom prostoru u istom trenutku povezati nespojivo.
- Ova izložba nije reinkarnacija ni reinterpretacija, a još manje repriza, izložbe iz 1975.! Ovo je njezina rekapitulacija. Cilj je bio prikazati djela koja su umjetnici stvarali u vremenu kada je Grupa 4 formirana. Uglavnom to će se na izložbi i vidjeti. Nije bilo moguće izložiti točno ona djela koja su tada bila izložena, jer su uglavnom izgubljena ili se ne zna gdje su - dodaje Daniel Zec, koji je kontaktirao sve umjetnike i njihove obitelji.
Teško je doći do tih djela, jer je riječ o njihovim najranijim djelima, iz 70-ih. "Najraniji" u ovom slučaju znači i njihova najkvalitetnija djela - upozorava kustos.
Radovi iz različitih faza
- Branimir David Kusik tih godina nipošto nije bio debitant! Iste je godine imao izložbu u Galeriji SC-a u Zagrebu. Prema mom su mišljenju, Kusikovi radovi iz sredine 70-ih njegovi najkvalitetniji likovni radovi. Dakle, iako je riječ o ranim radovima umjetnika Grupe 4, to su radovi zavidne likovne kvalitete onda, ali i sada. Uz radove iz 70-ih predstavit ćemo i izbor radova iz različitih faza sva četiri umjetnika. Te ćemo radove suočiti s onim što su radili na početku svojih stvaralačkih puteva. Na izložbi ćemo uspostaviti dijalog između ranih radova i svih kasnijih postaja njihova puta - objašnjava mr. sc. Zec.
Izložba će biti u četiri prostorije prizemlja, a bit će izložen 21 rad.
S obzirom na to da su dva umjetnika, kao i kustos Kusik, preminuli, bit će to svojevrstan hommage njima. Treba napomenuti kako je Ivan Doroghy svoju netom u MLU zatvorenu samostalnu izložbu Prizori posvetio Vlastimiru Kusiku.
Neka od ovih djela bila su izlagana, a neka nisu. Kusikovi su radovi relativno nepoznati, a radi se o važnoj dionici pop arta hrvatskog slikarstva, kaže Zec.
- Ti se radovi izravno referiraju na američki pop art 60-ih. Kusik je studirao u Ljubljani, gradu poznatom po grafičkom bijenalu na kojem je izlagao Robert Rauschenberg, velika umjetnička figura, na koju se ugledao Kusik. U toj izravnoj vezi s izvorima inspiracije vrijednost je Branimirovih radova. To nisu zakasnjeli radovi ni u kojem slučaju, no za osječku likovnu scenu nastup Grupe 4 važan je povijesno-umjetnički događaj. Da postoji seizmometar za to, sigurno bi zabilježio dinamiku. Danas njihov nastup 1975. treba kritički valorizirati kao važan - kaže Zec.
Narcisa Vekić

Vlastimir Kusik PISAO JE o Grupi 4
Kusik: Početak 70-ih obilježila je vrlo neugodna kulturna situacija, predstavnici starijih generacija otišli su iz različitih povoda, a praznina međuprostora nije se popunjavala novim mladim snagama. Sredinom desetljeća ono što se posijalo pet ili šest godina prije pokazalo se dragocjenim urodom... Sa studija kiparstva u Zagrebu vratio se M. Sušac, sa studija slikarstva u Ljubljani B. D. Kusik, s likovne akademije i studija umjetnosti u Zagrebu slikari I. Doroghy i B. Ivandić, a J. Alebić nakon slikarskog studija u Beogradu već je bio u Osijeku... Prva četvorica 1975. održala su svoju prvu izložbu u Galeriji Zodijak. To je rezultiralo i smjerovima novih karijera... Sušac se realizirao u Osijeku, kao i Kusik. Karijera Doroghyja puni opseg realizirala je u Zagrebu, a Ivandića preko Zagreba u Parizu i Berlinu.

Izložba će pokazati kako se ta djela nose sa suvremenošću, kako su se nosila sa svojim vremenom

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

Najčitanije iz rubrike