Crna kronika
VELIKA ZAPLJENA DROGE NA GRANIČNOM PRIJELAZU SA SRBIJOM

Na graničnom prijelazu Ilok - Bačka Palanka zaplijenjena su 74 kilograma marihuane
Objavljeno 31. listopada, 2018.
VINKOVCI - Ukupno 74 kilograma i 468 grama marihuane zaplijenjeno je na graničnom prijelazu Ilok - Bačka Palanka na ulazu u Republiku Hrvatsku u nedjelju (28. listopada) oko 20.40. Pokušaj krijumčarenja opojne droge osujetili su, zajedničkim postupanjem, djelatnici policije i mobilne jedinice carine. Droga je pronađena prilikom kontrole osobnog vozila marke Fiat Multipla s hrvatskim pločicama, a kojim je upravljao 66-godišnji muškarac, hrvatski državljanin.
Kako je novinarima rečeno na medijskoj konferenciji Policijske uprave vukovarsko-srijemske, najveća je to pojedinačna zapljena marihuane na graničnim prijelazima u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 2012. godine.
- To je i potvrda kvalitetnog rada i dobre suradnje policije i carine - istaknuo je načelnik Policijske uprave u Vinkovcima Fabijan Kapular i dodao kako je "pojačan rad na suzbijanu krijumčarenja opojnih droga i uličnoj redukciji droga jedan od nezaobilaznih, prioriteta u radu PU vukovarsko-srijemske." "Droga je pronađena u osobnom automobilu hrvatskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 66-godišnji hrvatski državljanin, a ova 74 kilograma marihuane najveća su pojedinačna zapljena te vrste droge na vukovarsko-srijemskom području u ovoj godini, ali i u nekoliko prošlih godina. Posljednju veliku zapljenu marihuane, s ukupno 302 kilograma te opojne droge, imali smo na graničnom prijelazu Bajakovo 2012. godine", potvrdio je načelnik Kapular.
Govoreći novinarima o zapljeni, pomoćnik pročelnika Područnog carinskog ureda Osijek Antun Antunović pojasnio je kako su djelatnici carinske mobilne službe Vukovar u suradnji s policijskim službenicima graničnog prijelaza Ilok, provodeći mjere analize rizika, izdvojili sumnjivo vozilo za pregled i ubrzo uočili u podvozju vozila više vakumiranih paketa koji su sadržavali biljnu tvar. Ishođen je sudski nalog, da bi potom u suradnji s djelatnicima Odjela za droge PU vukovarsko-srijemske bila izvršena detaljna pretraga vozila.
- Pronađeno je 137 PVC paketa oblijepljenih smeđom selotejp-trakom ukupne težine 74 kilograma i 465 grama marihuane, a droga je pronađena u više preinačenih dijelova automobila – ispod ladica suvozačkog sjedala, zadnjih desnih i lijevih vrata, rezervnom kotaču, preinačenom prostoru u podvozju, kao i u prostoru predviđenom za plinski spremnik automobila - rekao je Antunović.
Prema riječima voditelja Odjela kriminaliteta droga PU vukovarsko-srijemske Krešimira Hunjeta, nad 66-godišnjim hrvatskim državljaninom iz Zagreba koji je upravljao automobilom u kojemu je bila skrivena droga provedeno je krimistraživanje. Muškarac je uhićen i predan u pritvorsku jedinicu PU u Vinkovcima, uz kaznenu prijavu za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Naveo je i da je marihuana najvjerojatnije proizvedena u Albaniji ili na Kosovu, a bila je namijenjena distribuciji na području Republike Hrvatske. Sva zaplijenjena marihuana bit će otpremljena u Centar za forenzična istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu gdje će nakon analize biti moguće utvrditi i njezinu vrijednost - zaključeno je. Procjene, međutim, govore o zaplijenjenoj drogi minimalne vrijednosti 750.000 kuna. Na novinarski upit, Hunjet je rekao i kako je na području rada PU vukovarsko-srijemske u 2018. godini 33 posto veći broj prijavljenih za kaznena djela krijumčarenja i preprodaje droge u odnosu prema 2017. godini, a u ovoj je godini i 18 posto veći broj prekršajno prijavljenih osoba nego prošle godine, dok se kod počinitelja najčešće otkrivaju marihuana i droge amfetaminskog tipa.
Također, na medijskoj je konferenciji PU vukovarsko-srijemska najavila da će u povodu blagdana Svih svetih pojačano kontrolirati promet tijekom dana u blizini groblja kako bi bila na usluzi vozačima, a tijekom noći će se na cijelom vukovarsko-srijemskom području posebno kontrolirati brzina i alkohol. Policija je upozorila i kako je sa zimskim računanjem vremena nastupila obveza paljenja dnevnih svjetala na vozilima, kao i da je od 15. studenoga na vozilima obvezna zimska oprema.
Sanja Butigan
U automobilu 66-godišnjaka pronađeno je ukupno 137 paketa marihuane
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike