Osijek
ISPOVIJEST VOZAČA KOJI JE IZAZVAO NESREĆU:

Pao sam u nesvijest, trgnuo se i uspio spriječiti najgore
Objavljeno 25. listopada, 2018.
Matijević: Iz iskustva nisam kočio, tako sam “iščupao” autobus

Vezani članci

SLETIO S AUTOCESTE A3

U osječkom autobusu ozlijeđeno 6 putnika

Nakon 30 godina za upravljačem Panturistova autobusa i još deset koje je proveo kao profesionalni vozač u drugim tvrtkama, 61-godišnji Milan Matijević iz Tenje uoči mirovine našao se u situaciji koju, kaže, ne bi poželio ni najgorem neprijatelju. Tijekom vožnje, kaže, pao je u nesvijest pa je tog kobnog 18. listopada sletio s autoceste između čvorišta Novska i Okučani, pri čemu je ozlijeđeno šest osoba. Matijević kaže kako je riječ o situaciji u kojoj se jednako mogu naći i profesionalni vozači i amateri. Kao predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika u Panturistu, Matijević ističe kako je vozio unutar propisane satnice i da je u dobroj formi. Vraćao se iz Zagreba ne sluteći što će mu se dogoditi na pola puta do Osijeka.

- Vozio sam naspavan i odmoran, odgovorno tvrdim i da nisam zaspao, nego sam pao u nesvijest. Trgnuo sam se kad sam udario u željezni odbojnik i u sekundi sam shvatio da ne smijem kočiti, nego da moram dati gas da se "iščupam" s travnate površine koju sam zahvatio. Srećom pa je udarac kolegu koji sjedi pokraj mene odbacio, jer da je ostao na svome mjestu, limarija odbojnika koja je podbila stepenice mogla mu je odsjeći noge – priča Matijević, objašnjavajući nadalje kako je uspio vratiti autobus na kolnik i zaustaviti ga.Putnici su, među kojima je bila i policajka u civilu, odmah počeli pružati pomoć jedni drugima. Poslano je i zamjensko vozilo, došla je i policija, šest je putnika prevezeno vozilima Hitne pomoći, a Matijević je sretan jer se u trenutku sudara nije uspaničio, nego je punim gasom nastavio voziti. U takvoj situaciji, kaže, najvažnije je zadržati prisebnost i ne činiti nikakve automatske radnje kao što je, primjerice, kočenje u velikoj brzini pri vožnji travnatom površinom. Da je to učinio, vjeruje kako bi posljedice bile umnogome gore.Ipak, za upravljač autobusa, kaže, ne namjerava više sjesti. Naime, s 1. siječnja 2019. ide u mirovinu i kaže kako ne može vjerovati da mu se na samom kraju radnog vijeka dogodila ovakva prometna nesreća.- Ovih dana idem na sistematski pregled, kakav u Panturistu prolazimo svake dvije godine. Zdrav sam čovjek, nemam nikakvih poteškoća, što je nedavno utvrdio i liječnik. No, očigledno čovjek nikada ne može znati što nosi u sebi. Prije tri godine moj je kolega preminuo za upravljačem, no pritom, sreća u nerseći, nitko od putnika nije stradao. Nije ni u mom slučaju, no žao mi je što se to dogodilo. Iako nisam kriv za okolnosti, iskreno se ispričavam putnicima i zahvaljujem Upravi Panturista što je imala razumijevanja za ovu situaciju u kojoj se nikada za gotovo pola stoljeća rada nisam našao – zaključuje Matijević kojemu ipak, unatoč tome što je očevidom PU sisačko-moslavačka utvrdila da nije bio pod utjecajem alkohola, slijedi kaznena prijava Državnom odvjetništvu zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.
Marija Mihelić
ŠTO KAŽU U SINDIKATU VOZAČA?
Anto Jelić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, kaže kako vozači svakih pet godina prolaze liječnički pregled, no te preglede smatra vrlo površnima.

- Na takvim se pregledima gleda kroz prste da bi imao tko raditi, s obzirom na to da je dobna granica vozača visoka i da su oni deficitaran kadar. Problem je i u tome što su radi uštede ukinuti preventivni pregledi svake dvije i pol godine, a ti su pregledi bili nužni za vozače starije od 50 godina. Vozači često rade bez odmora. Isto tako, problem je u tome što djelatnici prikrivaju manjkavosti u svom zdravstvenom stanju kako ne bi izgubili posao. Poslodavci ih ne mogu staviti na drugo radno mjesto pa između dva sistematska pregleda ne prijavljuju zdravstvene probleme - kaže Jelić koji je i osobno razgovarao s Matijevićem. Dodaje i to kako bi vozači, čim napune 60 godina, trebali ići u punu mirovinu.

- Matijeviću je očigledno pozlilo, a da toga nije ni svjestan. Ova je situacija upozorenje za sve ovo što sam prethodno naveo - kaže Jelić.
Možda ste propustili...

TRGOVINE KOJE RADE 28. TRAVNJA

Gdje kupovati ove nedjelje?

UPOZNAJ SVOG BUDUĆEG POSLODAVCA

Otkrij svoj put na Career Dayu 2024.

Najčitanije iz rubrike