Novosti
SUĐENJE ALEKSANDRU VASILJEVIĆU ZBOG ZLOČINA U LOGORIMA

Svjedok: Tukli su me do nesvijesti, iz logora sam izišao s 49 kg
Objavljeno 23. listopada, 2018.
Aleksandru Vasiljeviću (80), bivšem zapovjedniku KOS-a i general-majoru JNA, počelo je suđenje na Županijskom sudu u Osijeku za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u logorima Begejci, Stajićevo, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradišci od listopada 1991. do svibnja 1992. godine. Optužnicom je bio obuhvaćen i pukovnik KOS-a Miroslav Živanović, kao odgovorni zapovjednik logora u Begejcima i Stajićevu, no on je u međuvremenu preminuo. Vasiljeviću se sudi u odsutnosti.
Vasiljevića se tereti da, iako je znao da njemu podređeni i pripadnici drugih postrojbi, ubijaju i muče zatočene civile i zarobljenike te da prema njima nečovječno postupaju, ništa nije poduzeo kako bi se takva ponašanja suzbila i počinitelji kaznili. U logorima Begejci i Stajićevo od divljačkog zlostavljanja preminuli su Ivan Kamerla, Božo Kelava, Zlatko Brajer, Branko Koch i Ivan Kunac. U Sremskoj Mitrovici preminuli su Jozo Boldiš, Zlatko Cvitković, Damir Kiralj, Antun Plivelić, Niko Šoljić, Ivan Švraka i Đuro Tvork. U Nišu je na smrt pretučen Pero Mesić, dok je Marijan Raužan ubijen u Staroj Gradišci. Mirko Tomljenović, Ilija Šandorović, Petar Antunović, Darko Sanjicki i Ivo Grgić iz Stare Gradiške predani su i ubijeni u milicijskoj postaji u Okučanima.
Na početku suđenja tužitelj Zlatko Bučević rekao je da će navode iz optužnice potkrijepiti izjavama svjedoka i materijalnim dokazima te tako dokazati Vasiljevićevu odgovornost za mučenja, fizička i psihička zlostavljanja, silovanja i ubijanja ratnih zarobljenika i civila. Dubravko Marijanović, Vasiljevićev branitelj po službenoj dužnosti, kazao je da je ključno pitanje u cijelom slučaju je li Vasiljević bio odgovorna osoba ili nije.
Prvi svjedok bio je Ivan Krznarić koji je bio jedan od suradnika ubijenog generala Blage Zadre. Zarobljen je kao pripadnik MUP-a u Borovu naselju i odveden u Stajićevo. Ondje su ga 20 puta vodili na ispitivanje, a potom u samicu. Kazao je da su ga tukli potpukovnik i Slobodan Bačić.
- Nikad neću tog potpukovnika zaboraviti, imao je dvije metalne kugle koje je vrtio kao loptice. Govorio mi je: "Ustašo, reći ćeš sve što znaš". Udario me tom kuglom, oblila me krv, a major je skočio: "Nemoj sada, vojvodo, dok mi ne kaže sve. Bit će vremena, neće on tek tako izići". Fizički su me maltretirali do nesvijesti. U prosincu smo krenuli u Mitrovicu, gdje smo ponovno fizički zlostavljeni, dočekivao nas je špalir, tukli su nas sve, i ranjenike. Šest mjeseci bio sam u samici, a dva sam mjeseca bio u tamnici. Kasnije sam shvatio da sam bio odvojen, jer sam bio na listi za odstrel - svjedočio je Krznarić. Naveo je da su ih nekoliko puta vodili na strijeljanje te da je iz logora izišao sa 49 kilograma, dok je prije rata imao 110 kilograma.
- Razmijenili su me 14. kolovoza 1992. Istog trenutka kad sam došao u Osijek, pao sam u nesvijest, Hitna pomoć me odvezla u Zagreb u bolnicu, nekoliko dana bio sam bez svijesti. Pri razmjeni su nas tukli i ruski pripadnici UNPROFOR-a - pričao je svjedok. Rekao je da je u Stajićevu vidio majora JNA koji je za vrijeme obrane Vukovara došao u grad s još dvojicom muškaraca te su se Blagi Zadri predstavili kao predstavnici hrvatskog MUP-a. Nedugo nakon njihovog odlaska Zadro je poginuo.
Ivan Krznarić kazao je sudu da mu je i danas teško pričati o svim zvjerstvima kojima je svjedočio, jer je zbog toga pod terapijama. Ispričao je i o jutru kada su se probudili i vidjeli zavezanog za stolicu, u donjem rublju, ukočenog i plavog mrtvog Branka Kocha. Ivan Krznarić prisjetio se da su u Stajićevu dobivali krišku kruha i pola šalice čaja. U Sremskoj Mirtovici u ledenoj samici morao je stajati, čučati ili klečati s rukama iza glave. Dodao je da su u jednom trenutku zatvorenici kriminalci provalili u prostore gdje su bile žene i sve ih silovali, a da su jednu ženu čuvari silovali više puta.S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike