Novosti
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Zoran Vinković osuđen na rad za opće dobro
Objavljeno 23. listopada, 2018.
Bivši gradonačelnik Đakova za krivotvorenje isprava dobio je 10 mjeseci zatvora * Jedan dan zatvora jednako je dva sata rada

Bivši gradonačelnik Đakova Zoran Vinković nepravomoćno je osuđen na deset mjeseci zatvora, zamijenjeno radom za opće dobro, zbog krivotvorenja isprava. Vinković nije došao na izricanje presude, na kojem su bili jedino njegov odvjetnik Jurica Jurić te tužitelj Denis Rajtek.


- Za prvu i drugu točku optužnice osuđuje se na po sedam mjeseci, objedinjeno deset mjeseci zatvora. Kazna zatvora zamjenjuje se radom za opće dobro i to tako da se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada. Kaznu je dužan izvršiti u najmanjem roku od mjesec dana, do najkasnije dvije godine. Dužan je platiti i troškove kaznenog postupka u iznosu od 500 kuna - kazao je sudac Općinskog suda u Osijeku Mladen Radičević.
- Nedvojbeno je dokazano da je Zoran Vinković naložio pravnoj službi Grada Đakova da se načine izjave ljudima koji nisu platili dugove kao da su platili. Sud je pri odmjeravanju kazne kao olakotnu okolnost uzeo u obzir da nije nastala materijalna šteta te da Vinković trenutno nema prihoda, odnosno nalazi se na zavodu za zapošljavanje i prima naknadu u iznosu od 1900 kuna. Kao otegotna okolnost ocijenjeno je što je Zoran Vinković već osuđivan 2012. na sudu u Zagrebu - kazao je sudac Radičević obrazlažući nepravomoćnu presudu. Naime, Vinković je u vrijeme kada je obnašao dužnost gradonačelnika Đakova i saborskog zastupnika u Zagrebu bio osuđen zbog nezakonite naplate putnih troškova.
Podsjetimo, osječko Općinsko državno odvjetništvo teretilo je Vinkovića prema dvjema točkama optužnice. U prvoj točki tereti ga se da je u prosincu 2012., svjestan da zakupci poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu RH Tomislav Bošnjaković, Tesa Papac, Tomislav Brlošić i Petar Dronk nisu platili u cijelosti ili djelomičnu zakupninu za poljoprivredno zemljište, nakon što su zatražili od Grada izdavanje potvrde o cjelokupno plaćenom dugu za tu godinu, prema njihovu obećanju da će dug platiti, zapovjedio voditeljici pravne službe Grada Đakova Ankici Ivančić da načini potvrde da su sve platili. Potvrde je potpisao i ovjerio pečatom Grada te su im one bile izdane. Drugom točkom optužnice Vinkovića se tereti da je u travnju i svibnju 2013. godine, svjestan da zakupci poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu RH Tomislav Bošnjaković, Marko Milušić, Tesa Papac, Jozo Vrtarić, Tomislav Brlošić, Mario Milušić, Pavo Vrtarić, Petar Dronk i Luka Tomić nisu platili dospjele obveze u vezi sa zakupom zemljišta, nakon što su potpisali izjave da će dug platiti u roku od 30 do 45 dana, zapovjedio Odjelu za financije Grada Đakova da se sastave izjave kao da su dugove platili. Potom je lažne izjave potpisao i ovjerio u ime Grada Đakova, a pravna služba je takve izjave dostavila Agenciji za poljoprivredna zemljišta u vlasništvu RH.
Vinković je u svojoj obrani naveo da se ne smatra krivim. Njegov odvjetnik najavio je žalbu na presudu, a on je u završnoj riječi od suda tražio da se bivšeg gradonačelnika oslobodi optužbe te da se donese odluka kako se radilo o beznačajnom djelu.
Zoran Vinković također nam je u telefonskom razgovoru kazao da će se žaliti.
- Presuda je samo odraz današnjeg narušenog pravosuđa u Hrvatskoj. Samo sam želio pomoći ljudima. Sve su platili i nitko nije oštećen. Da im nisam pomogao, ti bi ljudi ostali na ulici. Svakako ću se žaliti - kazao nam je bivši đakovački gradonačelnik.
Kratku izjavu dao je i tužitelj.
- Sud je prihvatio našu sankciju, ali je odredio rad za opće dobro. Vidjet ćemo čime se sud rukovodio u pisanom obrazloženju presude, pa ćemo se onda odlučiti hoćemo li se žaliti ili nećemo - kazao je Denis Rajtek, zamjenik općinske državne odvjetnice.
Osječko odvjetništvo za Vinkovića je i tražilo po sedam mjeseci zatvora za svaku točku optužnice, objedinjeno na deset mjeseci.
- Točno je da njegovim postupanjem nije nastala materijalna šteta, ali je nastala šteta u obliku narušenog povjerenja u javni sustav i tijela vlasti - kazao je u završnoj riječi tužitelj Rajtek.
Sandra Lacić
OSTAO DUŽAN, A DOBIO POTICAJE
Bivši đakovački gradonačelnik i u svojoj je obrani isticao kako je samo želio pomoći ljudima kojima je poljoprivreda bila jedini izvor prihoda. "Tim su ljudima banke ‘sjedale‘ na kuće i farme, prijetila je opasnost da će ostati bez njih. Nisam znao da time činim kazneno djelo, a nikakva šteta nije nastala ni Gradu, ni županiji, ni Ministarstvu poljoprivrede", kazao je Vinković. Na upit zamjenika općinske državne odvjetnice zna li da je Tomislav Bošnjaković od 2008. do 2013. trebao platiti 92.000 kuna za zakup, a platio je 22.000 kuna, ostao je dužan 70.000 kuna, a u tom razdoblju primio je 390.000 kuna poticaja, Vinković je rekao da mu ti iznosi nisu poznati, no da zna da je dug naplaćen.
Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

Najčitanije iz rubrike