Osijek
"DIMNJAK" PODSJEĆA:

Provjerite dimnjake, peći i bojlere
Objavljeno 23. listopada, 2018.
Osnovni je uvjet za uspješan početak sezone grijanja ispravnost sustava grijanja, što se može utvrditi jedino odgovarajućom kontrolom. Odlukom o obavljanju dimnjačarskih poslova Grada Osijeka koncesionar Dimnjak Osijek obvezan je jednom godišnje obaviti kontrolu dimnjaka i dimovoda na svim objektima na koje su priključeni uređaji za loženje bez obzira na vrstu goriva. "Pri obavljanju redovitih kontrola dio korisnika nije dopustio izvršenje te obveze te je time ugrozio ne samo svoje ukućane nego i susjede u stambenim zgradama. Cilj je dimnjačarske službe zaštita od požara i otrovanja, kao i sprječavanje većih materijalnih šteta i smrtnih posljedica“, pojašnjava Dejan Lončarić, direktor tvrtke Dimnjak, koja je ovlašteni koncesionar za dimnjačarske poslove na području Grada Osijeka.
Statističke podatke o broju požara na našem području od kojih su trećina požari dimnjaka i krovova kuće zbog neodržavanog ložišta ili dimovodnog sustava bilježi i Osječko-baranjska policija. Tijekom 2017. na našem su području u 102 požara dvije osobe smrtno stradale, a deset ih je ozlijeđeno. U prvoj je polovini ove godine zabilježeno 46 požara s tri ozlijeđene osobe.
Početkom zime i sezone grijanja raste opasnost od otrovanja ugljičnim monoksidom u kućanstvima koja imaju peći na drva ili se griju na plin. Posebno su opasni neispravni bojleri i plinske peći te začepljeni dimnjaci, pa stručnjaci upozoravaju da treba očistiti dimnjake i provjeriti ispravnost peći i bojlera.
"Kontrolu dimnjaka svakako povjerite stručnjacima jer se propusti skupo plaćaju. Od 30-ak nesreća godišnje u Hrvatskoj u kojima zbog neispravnosti i dotrajalosti dimnjaka, bojlera i peći dođe i do otrovanja ljudi. Dodatnu negativnu brojku povećava i prisutnost uređaja za loženje koji su u prostorijama gdje je otežana dostava svježeg zraka. Također, važno je napomenuti kako svaku promjenu načina grijanja korisnici moraju prijaviti koncesionaru kako bi se cijeli sustav grijanja prilagodio novom energentu. Ma.M.
Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike