Osijek
NEOČEKIVANO NA SAMOM KRAJU SEZONE I SAMO KORAK DO ZIME

Osječane iznenadili komarci u listopadu!
Objavljeno 19. listopada, 2018.

Ugodno i toplo bablje ljeto posljednih tjedana građane vuče u prirodu, a upijanje posljednjih zraka sunca postao im je najdraži hobi. No, potpuno neočekivano za sredinu listopada, oni koji planiraju boraviti na otvorenom na lijevoj obali Drave i na području gradske četvrti Donji grad i dalje imaju potrebu koristiti se repelentima u borbi protiv komaraca!


Iako nije riječ o rojevima koji bi veličinom zahtijevali tretmane zamagljivanja, ipak, građani u čudu negoduju.
Iz Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije kažu kako je posljednji monitoring odraslih komaraca na području grada Osijeka obavljen 18. rujna, kada se uzorkovalo metodom CDC klopki tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno 11 postaja. Najveća brojnost jedinki komaraca tijekom 12-satnog razdoblja bila je na postaji Jug 2 (99 jedinki). Najmanja brojnost jedinki komaraca tijekom 12-satnog razdoblja bila je na mjernim postajama Nemetin (4 jedinke) i Đavolja greda (8 jedinki). Vodostaj rijeke Drave tada je zabilježen kao nizak (-75 cm) te je zaključeno kako se sljedećih tjedan dana ne očekuju velika legla ličinki komaraca u neposrednoj blizini naselja.
- Nakon 18. rujna imali smo ružno vrijeme i više nismo obavljali monitoring te možemo zaključiti da je to bio zadnji monitornig ove godine i da je sezona komaraca za ovu godinu završila. Mi smo 4. listopada imali i posljednji monitoring koji obavljamo u sklopu projekta ‘Mosquito Control in Cross-border Area (MOS-Cross)‘. Sukladno rezultatima tog monitorniga broj komaraca je bio jako nizak te smo u skladu s rezultatima i tu zaključili sezonu. Stoga nismo zabilježili veću pojavnost komaraca na području Osijeka. Moguće je da su se pojavili zbog temperatura neuobičajenih za listopad. Nakon zaprimljenih dojava u srijedu navečer u Vinogradskoj ulici u Donjem gradu postavili smo klopke na bazi suhog leda i za 12 sati ukupno je prikupljeno 29 jedinki odraslih komaraca, što je izuzetno nizak broj. Možemo slobodno reći kako sezona komaraca završava, odnosno da će se njihov broj sigurno vrlo brzo smanjiti do te mjere da građanima neće smetati - kaže dr. sc. Dario Brdarić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog ZZJZ-a.
Za borbu protiv komaraca potrošen je 2,1 milijun kuna iz gradskog proračuna, od osigurana četiri milijuna. Na području grada Osijeka četiri su osobe oboljele od virusa Zapadnog Nila, a jedna je osoba preminula od posljedica tog virusa na području županije. I. Solar
ZAPRAŠIVALI 20. LIPNJA
Iako se u travnju i svibnju prema brojnosti komaraca činilo kako Osječane čeka ekstremna sezona po brojnosti komaraca, posljednje je zaprašivanje komaraca s ciljem smanjenja njihove brojnosti obavljeno još 20. lipnja. Nakon tog datuma provedeno je samo nekoliko protuepidemijskih zaprašivanja, no broj je komaraca u srpnju i kolovozu bio zanemariv. Stoga i čudi što ih u listopadu uopće ima.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike