Regija
I U ZAGREBU

Iločani slave Dan grada
Objavljeno 16. listopada, 2018.
ILOK - Iločani će idućih dana proslaviti Dan grada, 23. listopada, i blagdan sv. Ivana Kapistrana, uz 562. obljetnicu njegove smrti (1456. - Ilok - 2018.) manifestacijom Kapistranski dani. Program počinje danas, 17. listopada.
U 17 sati ulicama će proći Kolona sjećanja do spomenika “Svjetlost dolazi”, gdje će biti položeni vijenci u znak sjećanja na dan progonstva 1991. godine, a u 18.30 u crkvi sv. Ivana Kapistrana bit će služena misa zahvalnica. U 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici promocija je dokumentarnog filma “Krvava berba grožđa”, o stradanju stanovnika Lovasa. Istoga dana igrat će se malonogometni turnir dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Vinkovaca, Vukovara, Nuštra i Iloka. Za 19. listopada najavljeno je predstavljanje knjige “Slovačko manjinsko školstvo u Hrvatskoj (1864. - 2017.)” Andrije Kurica, u 19 sati u knjižnici, a 20. listopada, u 11.30 sati u Gradskom muzeju su 18. Dani Julija Benešića, znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem. U 16 sati u Slovačkom je domu predstava “Publika to voli” Hrvatskog doma Vukovar, a u 18 sati u Muzeju koncert Srđana Bulata. U 20 sati su 2. Večeri pjesme KUD-a Julije Benešić - “Iločke druge”. Sljedećeg dana od 13 sati je vožnja ulicama i revijalna utakmica u zaprežnim kolima. Za 22. listopada na programu je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka i navečer misa koju prevodi fra Robert Perišić. Slijedi koncert Klape HRM-a “Sv. Juraj”. U školi su Dani kruha, a 23. listopada počinje budnicom u 7.30, potom je polaganje vijenaca u spomen žrtvama Domovinskog rata kod križa na katoličkom groblju. Slijedi nastup Počasno-zaštitne bojne i procesija od kapelice sv. Ivana Nepomuka do crkve sv. Ivana Kapistrana. Misu predvodi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. U 13 sati na školskom je igralištu podjela 1000 porcija graha. Tih dana bit će moguć i besplatan obilazak Muzeja grada Iloka i Iločkih podruma.
Dan grada Iloka 24. listopada obilježava se i u Zagrebu, od 19 sati, program uz 35. obljetnicu spomena i rada Društva Iločana u Zagrebu. S. Butigan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike