Regija
NOVOSTI U PREZANJU KONJA NA ERGELI

Đakovački lipicanci u tandemu i peteropregu
Objavljeno 15. listopada, 2018.
ĐAKOVO
Nova praksa u prezanju konja na Državnoj ergeli Đakovo i Lipik u Đakovu – sada se prežu i u peteropreg i tandem.
- Potonje je zapravo dvopreg, no konj nije, kao što je to inače, pokraj konja, nego su konji jedan iza drugoga - pojašnjava ravnatelj Državne ergele Mirko Damjanović.
U impresivnost zaprege kao što je peteropreg Đakovčani su se mogli uvjeriti krajem prošlog tjedna, kada je fijaker Ergele s čak pet upregnutih grivastih ljepotana prokaskao gradskim ulicama. Ravnatelj Damjanović kaže kako je to nastavak unapređivanja rada na Ergeli, nastavak unapređivanja rada s konjima i u zaprežnom predstavljanju, ali i dobrog EPP-a za ovu državnu ustanovu.
– Peteropreg jamči jaču konjsku snagu, bolju pokretljivost, a kočija "Viktorija" u koju prežemo konje dosta je teška i zahtjevna, kao i pojedina tla po kojima se kreću naši konji, poput pijeska u zatvorenoj jahaonici - kaže Damjanović.
Prezanje konja u impresivni peteropreg i tandem jest i stvar prestiža, priznaje Damjanović, a koji si Ergela Đakovo može priuštiti s obzirom na broj konja – na Pastuharni se radi s njih 45, ukupno ih je na dvije lokacije Ergele u Đakovu 145, a u Lipiku 70. Tandem nema ulogu "pojačavanja" konjske snage, on je izrazita atrakcija za turiste na koju oni, kaže Damjanović, odlično reagiraju. S. Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike