Kultura
MJESEC HRVATSKE KNJIGE U BELIŠĆU

Od čitanja jako starih slikovnica, do radionice s micro:bitovima
Objavljeno 15. listopada, 2018.
Za Dan hrvatskih knjižnica uz učlanjenje će svakom novom članu pokloniti jednu vrijednu knjigu
BELIŠĆE - Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Europska komisija proglasila je ovu godinu Europskom godine kulturne baštine pa je stoga i glavna tema Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe, pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.Belišćanska je knjižnica osmislila bogat program koji obuhvaća mnogo aktivnosti namijenjenih svima: od onih za djecu vrtićke dobi, osnovnoškolaca, do odraslih. Otvorenje manifestacije je 17. listopada u 10 sati predstavljanjem književnice iz Zagreba Maje Brajko-Livaković, kojoj su u fokusu spisateljskog rada tinejdžeri. Dan nakon toga bit će organizirana kreativna radionica na temu glagoljice. Knjižničarka Dijana Milišić-Zečević demonstrirat će kako se može praviti nakit nadahnut upravo glagoljicom. U petak, 19. listopada, u 19 sati, Večer je s Aleksandom Stankovićem. Osim što je voditelj, novinar, on je i putopisac i pjesnik.

Radionica s micro:bitovima

Sljedeća je radionica s micro:bitovima, koja će biti u suradnji s Domom narodne tehnike iz Valpova. Micro:bitovi, ti simpatični mali uređaji uz pomoć kojih se može naučiti programirati, donirani su knjižnici ove godine i također se mogu posuditi. Ova je radionica namijenjena također osnovnoškolcima.
Svake je godine, za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige, 23. listopada datum posvećen čitanju. Ove će se godine djeci vrtićke dobi čitati jako stare slikovnice. I još jedna kreativna radionica bit će 25. listopada, ovoga puta za odrasle, koji će moći naučiti kako vrlo maštovito napraviti čestitke za rođenje djeteta i za vjenčanje.
Poseban događaj je gostovanje putopisca Davora Rostuhara 29. listopada u 19 sati i predstavljanje njegove knjige Polarni san. Za one koji ne znaju, Davor je bio na ekspediciji na Južnom polu i o tom je napisao knjigu.
Belišćanski čitateljski klub novi će sastanak održati 30. listopada u 18 sati. Prošlo je dvije godine od osnutka, a klub je otvoren i za nove članove. Dovoljno je pročitati jednu knjigu u mjesec dana za koju se unaprijed dogovore u klubu i onda se na sastanku priča o pročitanom.
Već tradicionalna radionica povodom Noći vještica održat će se 31. listopada i namijenjena je osnovnoškolcima. Vrlo zanimljiva izložba najavljena je za 3. studenoga i bit će otvorena samo taj dan od 10 ujutro do 18 sati. Izložba se organizira u suradnji s prvim hrvatskim klubom obožavatelja Lego kockica iz Zagreba koji se zove Kockice.
Predstavljanje slikovnica koje su sudjelovale na državnom natjecanju Moja prva knjiga bit će 6. studenoga u 17 sati. Svađa godišnjih doba naslov je slikovnice Lane Vujinovac, učenice 3.d OŠ Ivana Kukuljevića iz Belišća, koja je za svoj rad pod mentorstvom Karmen Soldo nagrađena tiskanjem knjige, a još su neki učenici dobili su priznanja. Izložba radova udruge Zlatne ruke otvara se 8. studenoga. Udruga je to koja već dugi niz godina djeluje u Petrijevcima, a članice izrađuju radove od zlatoveza, nizanja perlica, itd. Izložba će se moći pogledati do 19. studenoga.

Knjiga na dar

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga, a s obzirom da ove godine pada u nedjelju, u knjižnici će ga obilježiti 10.11. i to tako da će uz učlanjenje pokloniti svakom novom članu jednu vrijednu knjigu. Svake godine u Belišću se prisjećaju Vukovara i Domovinskog rata pa će tako biti i ovaj put. Naime, 12.11. u 19 sati prikazat će se dokumentarni film Štafeta smrti scenaristice i redateljice Nade Prkačin. Crtić za vrtić bit će 13.11. u 10 sati kad će se jedan novi crtani film prikazati vrtićarcima. Mjesec knjige završava 15.11. i to radionicom pripremanja zdrave sirove hrane koju će održati Doktorica sreće, profesorica Anita Freimann. Ova radionica namijenjena je odraslima. U sklopu Mjeseca hrvatske knjige postavit će se i kućice knjižnice u centru Belišća i svim prigradskim naseljima. Radi se o projektu koji će se realizirati zahvaljujući sredstvima Grada Belišća. Ideja je da u tim kućicama budu smještene knjige koje će ljudi moći slobodno uzeti, pročitati, vratiti ili zamijeniti nekim svojim knjigama. Kućice će, osim u Belišću, biti postavljene i u Bistrincima, Kitišancima, Vinogradcima, Gatu, Veliškovcima, Tiborjancima, Bocanjevcima i Gorici.

I za kraj: nenaplaćivanje zakasnine zaboravnim korisnicima. Svi oni koji su zadržali knjige iz knjižnice preko roka, trebaju ih vratiti sve dok traje Mjesec hrvatske knjige, jer im se neće naplatiti zakasnina, tj. do 15. studenoga.
Narcisa Vekić
NA540 ndam complicides esElina SAIPAP
Dectum no. Simus itilles pro vivirmi hinum. Fici et ina ca re aus coente caet; ex non it fini perbemorusce niae, ditemen itiorsus invertus imis, suncule rfendam derei pl. Gra vilicaurnit ocut voltors patrit; int. Opterfes An ad adhuceps, que rem. Elibem mordio, nonsigilius bonsulicus effres me iam es vici crissic aticavenic ment C. Catum fursusq uideffre consuntrum norunum et furemus actorit iussendit; hoca; essolis. OcTore, pubi terit acta omnordi, conteris novivis acciis Catorum quam, non vere, se cae noculist for hostrimus atra diciem
nenaplaćivanje
ZAKASNINE TRAJE DO 15. 11.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

2

3