Zdravlje
NOVI NAČINI LIJEČENJA

Otkrili gen odgovoran za erektilnu disfunkciju
Objavljeno 15. listopada, 2018.
Američki znanstvenici otkrili su gensku varijaciju djelomično odgovornu za erektilnu disfunkciju, što bi u dogledno vrijeme moglo rezultirati poboljšanjem njezina liječenja, piše u članku objavljenom u časopisu Američke akademije znanosti (PNAS). Na golemom lancu ljudskog DNK-a znanstvenici su detektirali posebno mjesto na kojemu se jedna genska varijacija povezuje s erektilnom disfunkcijom.
Kod muškaraca koji posjeduju jednu kopiju te varijacije 26 posto povećan je rizik od razvoja erektilne funkcije u odnosu prema ostatku muške populacije, a kod skupine koja ima dvije kopije opasnost je veća 59 posto, kaže glavni autor studije Eric Jorgenson. Rezultati se temelje na podatcima prikupljenima na 36,649 pacijenata kalifornijske neprofitne organizacije Kaiser Permanente. Prema podatcima iz 2007., koji se odnose na područje Sjedinjenih Država, prosječno od erektilne disfunkcije pati svaki peti muškarac, no broj se povećava s godinama života. Za trećinu rizika od erektilne disfunkcije odgovorni su genski čimbenici, a od toga se dva posto odnosi na gensku varijantu koju su otkrili Jorgenson i njegovi kolege. Podsjećaju da na tu mušku boljku mogu utjecati pretilost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti.
"Raspoloživi načini liječenja erektilne disfunkcije ne djeluju na polovinu muškaraca uključenih u liječenje. No ako uspijemo razviti nove načine liječenja, koji će ciljati gensku varijaciju, i njima ćemo moći pomoći", ističe Jorgenson.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike