Regija
KINOLOŠKA UDRUGA SLATINA

Ispit položilo svih 18 prijavljenih pasa
Objavljeno 10. listopada, 2018.
SLATINA - Kinološka udruga Slatina organizirala je dvodnevnu smotru i ispit prirođenih osobina za pse ptičare i goniče. Riječ je o redovitoj godišnjoj aktivnosti kojom se želi omogućiti lovcima polaganje ispita na domaćim terenima, kao i povećati kvalitetu rada lovačkih pasa. Ispitu mogu pristupiti samo čistokrvni psi, s rodovnicom Hrvatskoga kinološkog saveza, čipirani i cijepljeni. Prema riječima predsjednika udruge Martina Bišćana, potvrda o položenom ispitu uvjet je da bi pas legalno mogao ići u lov, odnosno svaki lovački pas stariji od godinu dana bez položenog IPO-a može biti isključen iz lova. Takvi psi ne mogu se koristiti za čistokrvni uzgoj. Upravo se takvim smotrama i ispitima prirođenih osobina utvrđuje selekcija koji pas može ići u lov, a koji ne, odnosno koji se može koristiti u uzgoju, a koji ne.
Ispit je održan u lovištu Lovačke udruge Sokol iz Gornjeg Miholjca, a smotra kod lovačkog doma u Donjim Kusonjima. Polaganju ispita pristupilo je ukupno 18 pasa, od kojih dvanaest alpskih brak jazavčara, dva njemačka oštrodlaka ptičara i dva psa iznimno rijetke pasmine u Hrvatskoj, austrijski brandl brak (brandlbracke) te jedan engleski seter i jedan posavski gonič. Ispit su uspješno položili svi psi koji su pristupili, a neki su pokazali zavidnu kvalitetu rada.
Sudio je poznati hrvatski sudac za oblik i rad lovačkih pasa Dalibor Pešutić iz Lužana uz prisustvo predsjednika Kinološke udruge Slatina Martina Bišćana.P.Žarković
Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike