Crna kronika
STARIJE OSOBE ŽRTVE PREVARANATA

Jedna žena orobljena, drugu pokrali "poštari"
Objavljeno 5. listopada, 2018.
Ženi (69) je otet novčanik na tramvajskom stajalištu, u Livani lažne poštarice u kući pokrale 82-godišnjakinju
OSIJEK - Bezobzirni pljačkaši i prevaranti nastavili su niz razbojništava i krađa osoba starije životne dobi na osječkom području. Ovaj put njihove žrtve bile su 69-godišnjakinja i 82-godišnjakinja. Prva žena opljačkana je u Osijeku, dok su drugoj lažni poštari ukrali ušteđevinu.
U srijedu, oko 8.40 sati, nepoznati je napadač na tramvajskom stajalištu u Strossmayerovoj ulici iz ruke 69-godišnjakinje istrgnuo novčanik s dokumentima, bankovnom karticom i novcem. Šteta nastala vlasnici iznosi nekoliko stotina kuna. Druga krađa zbila se u Livani.
- U utorak u poslijepodnevnim satima, nakon telefonskog razgovora u kuću 82-godišnjakinje, u Omladinskoj ulici u Livani, došle su dvije nepoznate osobe. Predstavljajući se kao djelatnici pošte, zatražili su od 82-godišnjakinje novac koji posjeduje radi zamjene novčanica. Nakon što im je dala više tisuća kuna, počinitelji su se udaljili u nepoznatom smjeru - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.
"Hrabri" pljačkaši i prevaranti u Osijeku su najčešće usmjereni na osobe starije životne dobi, djecu i prodavačice raznih trgovina. Nekada svoju "hrabrost" pokažu i tako da uz usmene, ili prijetnje oružjem, čak i udare žrtvu. Da se ista stvar događa u cijeloj Hrvatskoj svjedoči primjer koji se u srijedu zbio u Zagrebu. Ondje je 77-godišnjakinja nepoznatoj ženi koja joj se lažno predstavila dala nekoliko desetaka tisuća kuna. Iz policije navode da se u posljednje dvije-tri godine pojavio novi oblik prijevare, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi. Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina.
Najčešće počinitelj telefonski kontaktira oštećene, uglavnom osobe starije životne dobi, neupućene osobe, predstavljajući se kao službenik banke, ili neke druge novčarske institucije, kao što se dogodilo i u utorak u Livani. Prevarant kaže da novac koji su podigli u banci nije ispravan, ili da su novčanice zastarjele te navodi da bi novac trebali vratiti. Nedugo nakon toga žrtve ponovno poziva osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode "bankara" te prijeti da će biti kažnjeni jer posjeduju neispravan novac. Kako bi to izbjegli, novac moraju predati osobi koju će on poslati da ga preuzme, a nakon što obave zamjenu, vratit će im isti novčani iznos u novim novčanicama.
- Ubrzo nakon toga drugi počinitelj dolazi na adresu stanovanja oštećene osobe, navodeći da ga je poslao inspektor/bankovni službenik i da je došao po pošiljku. Nakon što im oštećeni preda novac napušta adresu stanovanja oštećenih. Čest je i slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge, primjerice mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično, ili se predstavljaju kao policajci u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost, ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara - opisuju način kako teku prijevare.
Žrtve prijevare nerijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati, ili čak dana, shvate da se radilo o prijevari. Da bi se spriječile ovakve prijevare policija apelira na sve građane da ne puštaju neznance u svoje domove, a ako su službene osobe, neka traže njihove iskaznice. Ipak je najsigurnije nazvati instituciju čiji se djelatnici predstavljaju i tako provjeriti njihov identitet.
Sandra Lacić
OPLJAČKAO STARICU S HODALICOM
O bezobzirnosti osječkih kriminalaca svjedoči i događaj koji se zbio u rujnu prošle godine u Osijeku, kada je opljačkana žena koja je šetala ulicom uz pomoć hodalice. U Ulici svete Ane nepoznati je muškarac prišao s leđa 73-godišnjakinji te joj uzeo platnenu torbu koja je bila obješena na hodalicu s kotačićima s pomoću koje je žena hodala. Nakon toga kradljivac je trčeći pobjegao u smjeru Ulice svetog Leopolda Mandića. U torbici su se nalazili osobni dokumenti, novac i mobilni aparat, pa se ukupna šteta procjenjivala na nekoliko stotina kuna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike