Regija
U JELISAVCU ODRŽANI 14. DANI SLOVAKA - VEČER KORBAČIKA

Brojni posjetitelji uživali u raskošnoj ljepoti folklora i slanim korbačikima
Objavljeno 24. rujna, 2018.
JELISAVAC - U nizu najrazličitijih kulturnih manifestacija kojima se obogaćuje djelovanje slovačke nacionalne manjine u istočnoj Hrvatskoj, značajno mjesto zauzimaju i Dani Slovaka – Večer korbačika u Jelisavcu.
Ova četrnaesta manifestacija prezentira slovačku i hrvatsku kulturu i običaje, a njezina posebnost je u naglasku na ponudi tradicionalnog slovačkog specijaliteta korbačika. Matica slovačka Jelisavac, koja je organizator manifestacije, a čiji pokrovitelji su Savjet za nacionalne manjine, Osječko-baranjska županija, Grad Našice i Vijeće Mjesnog odbora Jelisavac, osigurala je 10.000 korbačika, koje su na štandovima nudili članovi SKUD-a Ivan Brnjik Slovak Jelisavac.
Predsjednik Matice slovačke Jelisavac Vlado Hulak pojasnio nam je kako se korbačiki pripremaju od kravljeg sira.
- Ocijeđeni kravlji sir uranja se u vruću vodu temperature 70 Celzijevih stupnjeva te se razvlači u tanke i dugačke rezance koji se stavljaju potom u hladnu vodu. Nakon hlađenja, rezanci se motaju u pletenicu i stavljaju u slanu vodu. Iako se čini jednostavnim, baš i nije. Postupak, ovisno o količini, traje satima. U selu polako nestaje tradicija izrade korbačika te već nekoliko godina taj specijalitet naručujemo iz Slovačke - istaknuo je Vlado Hulak.
Uz kušanje korbačika i, dakako, piva, kojim se ovaj specijalitet mogao zaliti, brojni posjetitelji mogli su uživati u nastupima folklornih društava u živopisnim nošnjama. Tako su se na pozornici izmjenjivali pjesma i ples domaćina, SKUD-a Ivan Brnjik Slovak, KUD-a Tamburica iz Velimirovca, KUD-a Izvor iz Vinkovaca te SKPD-a Ljudevit Štur iz Iloka, čiji su članovi temperamentnim i skladnim pokretima oduševili jelisavačku publiku. Nastupio je i tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole Kontesa Dora iz Našica i solisti. Kulturno-zabavnu i gastromanifestaciju upotpunio je i štand učenika Osnovne škole Ivana Brnjika Slovaka koji su nudili proizvode školske zadruge.
Dane Slovaka – Večer korbačika svojom nazočnošću uveličali su brojni gosti, među kojima gradonačelnik i dogradonačenik Našica, Josip Miletić i Hrvoje Šimić, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Franjo Kanđera, predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Varva te potpredsjednik Županijske skupštine Ivica Čeme kojemu je kao izaslaniku župana Ivana Anušića pripala čast manifestaciju otvoriti. Čeme je istaknuo kako su Slovaci našli svoje mjesto i u gradu Našicama i u Osječko-baranjskoj županiji te da su to vrijedni, časni i pošteni ljudi. Posebno je istaknuo da Jelisavčani mogu biti ponosni na Kulturni centar Slovaka koji je sagrađen i sredstvima Osječko-baranjske županije.
Izvođače i posjetitelje pozdravio je i Mirko Varva, predsjednik Saveza Slovaka, koji je istaknuo važnost održavanja ovakvih manifestacija kojima slovačka nacionalna manjina obogaćuje i pridonosi kulturnom bogatstvu Hrvatske.S.Fridl
Možda ste propustili...

NA 7. OTVORENOM PRVENSTVU SLAVONIJE U RAKETNOM MODELARSTVU

Đakovčani ekipno i pojedinačno treći

U POVODU SV. FLORIJANA

DVD Četekovac posjetio vrtićarce

Najčitanije iz rubrike