Novosti
RAST ZAPOŠLJAVANJA U SLAVONIJI

Najviše je samozaposlenih, do posla i stariji od 60 godina
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Svaka četvrta osoba posao u Osječkoj županiji dobila u prerađivačkoj industriji

Ako s jedne strane već duže vrijeme ne začuđuje pad broja nezaposlenih u Hrvatskoj, djelomice i zbog znatnog iseljavanja radnosposobnih građana te povećanog zapošljavanja u turizmu, s druge strane je dobra vijest povećanje broja zaposlenih. U izvješću središnjice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za kolovoz objavljeno je kako je gledano po županijama u zapošljavanju, iz evidencije nezaposlenih, kroz zasnivanje radnog odnosa predvodila Osječko-baranjska županija, a u samom vrhu našla se i još jedna županija s istoka Hrvatske, Vukovarsko-srijemska.


Osječko-baranjska, najveća među slavonskim županijama, u kolovozu je bilježila zapošljavanje 1077 osoba, što je 14,5 posto od ukupnog broja zaposlenih u državi. Ili, slikovitije rečeno, svaki sedmi zaposleni u Hrvatskoj u kolovozu bio je zaposlen u toj županiji. U Vukovarsko-srijemskoj županiji istovremeno je zaposleno 510 osoba, što na nacionalnoj razini iznosi 6,9 posto. Istražili smo što se točno dogodilo i kakva je struktura tih novozaposlenih.

Javni radovi

- Simptomatično je da je izrazito velik interes nezaposlenih osoba za mjeru samozapošljavanje, te je do sada predano više od 400 zahtjeva za samozapošljavanje. Isto tako, na povećanje broja zaposlenih iz evidencije nezaposlenih tijekom srpnja i kolovoza 2018. u odnosu prema istom razdoblju prošle godine u značajnoj mjeri utjecalo je zapošljavanje osoba preko mjere Javni radovi, kao i zapošljavanje žena preko projekta "Zaželi" koji provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava - otkriva Ivan Ravlić, v.d. predstojnika HZZ-ova Regionalnog ureda Osijek.
Valja napomenuti kako se brojka od 1077 zaposlenih može uvećati za još 54 osobe koje su tijekom kolovoza nezaposlenost okončale tako što su registrirale vlastiti obrt ili pak slobodnu djelatnost, te 33 osobe koje su registrirale svoje trgovačko društvo.
Jasna Kolar, v.d. predstojnika HZZ-ova Regionalnog ureda Vukovar, ističe kako je i na tom području dobar rezultat dala mjera samozapošljavanja.
- Tijekom 2018. godine 88 osoba koristilo je potporu za samozapošljavanje. U odnosu prema prvih osam mjeseci prošle godine samozaposleno je 39,7 posto osoba više. U odnosu prema 2017. godini povećani su iznosi subvencija i uvedena je potpora za samozapošljavanje za proširenje djelatnosti - kaže Kolar. Vukovarsko-srijemska županija u kolovozu je zauzela četvrto mjesto među županijama, a njega zapravo "drži" i tijekom cijele godine. Tijekom 2018. godine zaposlena je ukupno 7831 osoba, što je, prema podatcima koje nam je dostavio vukovarski ured, u odnosu prema 2017. godini za 0,6 posto više. Ove je godine najveći broj osoba zaposlen u travnju (1404 osobe ili 17,9 %), a najmanji broj zaposlen je upravom u kolovozu (510 osoba ili 6,5 %). Kada govorimo o strukturi kolovoških zaposlenja u najistočnijoj slavonskoj županiji, njih 123, ili gotovo svaki četvrti zaposlen je u prerađivačkoj industriji, slijede potom trgovina na veliko i malo, te djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, te javna uprava i obrana. U trenutačno najtraženijoj djelatnosti - građevinarstvu, samo 27 je novozaposlenih osoba.
Zaposleno je više žena (287) nego muškaraca, najviše zaposlenih je sa završenom srednjom školom, najviše u dobi između 20 i 24 godine.
Posao u javnoj upravi

Zanimljivo je i da je trinaest osoba, devet muškaraca i četiri žene, zaposleno unatoč životnoj dobi većoj od 60 godina. No, očito da je životno, jamačno i radno, iskustvo dobilo na značenju - jer i u Osječko-baranjskoj županiji je u kolovozu zaposleno 55 osoba starijih od 60 godina, ali i 260 osoba u dobi između 50 i 59 godina. U susjednoj županiji još 84, što znači da je u ove dvije županije u kolovozu ukupno zaposleno više od 400 osoba starijih od 50 godina.

Inače, u Osječko-baranjskoj županiji najviše zaposlenih bilo je u javnoj upravi i obrani, potom prerađivačkoj industiji te trgovini. I ovdje je do posla došlo više žena (580) nego muškaraca, najviše zaposlenih je sa završenih obrazovanjem od četiri razreda srednje škole ili gimnazijom. Po dobi je pretežito riječ o mladim osobama između 20 i 24 godine.
Dario Kuštro
Jasna Kolar

HZZ Regionalni ured Vukovar

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA NA ČETVRTOM MJESTU

Na području Vukovarsko-srijemske županije 2018. godine zaposlena je ukupno 7831 osoba, doznajemo od Jasne Kolar. U odnosu prema 2017. godini zaposleno je 0,6 % osoba više. Na području Republike Hrvatske zaposleno je ukupno 115.666 osoba iz čega je vidljivo kako Vukovarsko-srijemska županija ima udjel od 6,8 % ukupnog zapošljavanja. Gledajući ostale županije, Vukovarsko-srijemska nalazi se na četvrtom mjestu po zapošljavanju ove godine. U kolovozu na području ove županije zasnivanjem radnog odnosa zaposleno je 510 osoba, dok je na razini Hrvatske zaposleno 7413 osoba, što Vukovarsko-srijemsku županiju ponovo stavlja na četvrto mjesto po zapošljavanju među županijama te obuhvaća 6,9 % ukupno zaposlenih u Hrvatskoj. U programe aktivne politike zapošljavanja od siječnja do kolovoza uključene su 1194 osobe. Na temelju pozitivno ocijenjenih zahtjeva zaposleno/samozaposleno je 809 osoba, u obrazovanje je uključeno 236 osoba, dok je u stručno osposobljavanje za rad uključeno 149 osoba.
IMA I ONIH KOJI NISU AKTIVNO TRAŽILI POSAO
U Osječko-baranjskoj županiji tijekom kolovoza, uz 1077 zapošljavanja, još se bilježi 666 izlazaka iz evidencije nezaposlenih. Uz već spomenute osobe koje su osnovale svoja trgovačka društva ili obrte, 113 osoba izašlo je "iz radne snage" - njih 34 jer su ispunile uvjete za odlazak u mirovinu, 16 osoba napunilo je 65 godina, pet se osoba vratilo u sustav redovnog školovanja, dok je 56 osoba ostvarilo prava na rodiljnu, roditeljsku, posvojiteljsku ili skrbničku poštedu od rada po posebnom propisu. Ukupno 256 osoba skinuto je iz evidencije jer nije aktivno tražilo posao, 129 osoba samo se odjavilo, a 27 nezaposlenih je kao razloge napuštanja evidencije osječke podružnice HZZ-a navelo preseljenje s područja ureda za zapošljavanje, dijelom i zbog odlaska u inozemstvo. Pet je osoba iz evidencije preminulo.
1077

osoba zaposleno je u kolovozu u Osječko-baranjskoj županiji, što je 14,5 posto od ukupnog broja zaposlenih u državi
iako najtraženiji
NAJMANJE JE NOVOZAPOSLENIH U GRAĐEVINI
Možda ste propustili...