Regija
ODRŽANA MEĐUNARODNA SMOTRA KLAPA

Klapsko pjevanje zaživjelo u srcu Slavonije
Objavljeno 10. rujna, 2018.
ĐAKOVO - Treću godinu zaredom u organizaciji Ženske klape Certissa održala se Smotra klapa pod nazivom “U srcu te nosim“. Naviknuti na slavonsku pjesmu, ovaj su put Đakovčani u subotnjim večernjim satima imali priliku uživati u klapskoj pjesmi, koja je gradu donijela pravi dalmatinski ugođaj. Na Trgu J. J. Strossmayera nastupilo je deset klapa, muških, ženskih i mješovitih, iz Zagreba, Tkona, Vira, Drniša, Omiša, Osijeka, Raba i grada domaćina te klapa iz Austrije, čime je ova smotra dobila i međunarodni predznak. Istaknuta je vrijednost događaja, jer se njegovim održavanjem i Slavonija svrstala među one koji štite jedinstvenu vrijednost ovakvog načina pjevanja, upisanog na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Klapsko pjevanje nije trend, nego dio šireg hrvatskog identiteta, a Smotra pridonosi promociji kulturnog turizma grada, ističu certisse.
- Na ovaj način Certissa želi postići da klapsko pjevanje, poznato kao biser hrvatske kulturne baštine, zaživi i u Slavoniji, a napose u Đakovu kao srcu Slavonije i mjestu u kojem žive obitelji podrijetlom iz raznih krajeva Lijepe Naše - istaknula je Manuela Jerković, idejna začetnica i osnivačica klape i Smotre, koje obogaćuju i pridonose raznolikosti kulturnog života grada. Nimalo lak i zahtjevan posao oko organizacije ovakvog događaja, čiji su sudionici iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstava, počeo je još u proljeće, a organizatorice ne kriju zadovoljstvo odazivom skupina.
- Sada smo se proširili izvan granica, što potvrđuje da i u Slavoniji ima zanimanja za klapsku pjesmu. Zahvalne smo đakovačkoj publici, koja nas prati i podržava, jer bez toga ovo ne bi imalo smisla raditi - ističe Jerković. Klape su predvodile pjevanje i na nedjeljnoj misi u katedrali.M.Alduk
Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike