Kultura
GRADSKO KAZALIŠTE "JOZA IVAKIĆ" U ZAGREBU

Predstava "Vrzino kolo" napunila je zagrebački HNK
Objavljeno 10. rujna, 2018.

Gradsko kazalište ‘‘Joza Ivakić‘‘ iz Vinkovaca imalo je povijesno gostovanje s komedijom ‘‘Vrzino kolo‘‘ redatelja Vjekoslava Jankovića u HNK u Zagrebu, a u nazočnosti doc. dr. sc. Ive Hraste Sočo, pomoćnice ministrice kulture.


Bilo je lijepo ispred HNK-a kada su se počeli okupljati uzvanici i gosti, bila je to Slavonija u malom. Svakome je bilo drago što je upravo on stigao na predstavu jer mnogi se nisu vidjeli jako dugo. Kako je večer odmicala, prije predstave na red je došao Folklorni ansambl ‘‘Lisinski‘‘ koji je izveo ‘‘Bunjevačko kolo‘‘ te mnogobrojne posjetitelje uveo u predstavu za koju su, moramo naglasiti, ulaznice bile rasprodane. Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić nije skrivao zadovoljstvo što će upravo predstava ‘‘Vrzino kolo‘‘ biti izvedena u HNK-u i kao svojevrsna pozivnica za nadolazeće 53. Vinkovačke jeseni.
- Kada vidimo popunjeni HNK ne samo od strane Vinkovčana nego i Zagrepčana, onda je to nešto što čini ponosnim ne samo mene kao gradonačelnika nego i sve Vinkovčane. Naše kazalište postiglo je goleme uspjehe ove godine, a to pokazuje i sam poziv da ovdje gostujemo i predstavimo ga, da komedijom ‘‘Vrzino kolo‘‘ izazovemo smijeh kod svih posjetitelja i da odu s dojmom da naše kazalište stvarno radi dobar posao. Ovo je ujedno bila odlična promocija Vinkovaca i pozivnica za dolazak na 53. Vinkovačke jeseni - rekao je Bosančić.
Predstava ‘‘Vrzino kolo‘‘ etnografski obrađuje nekoliko segmenata građanskog života između svjetskih ratova. Identitet prostora afirmiran je građanskim elementima kulturne baštine Vinkovaca kao što su jezik, glazba, kostimi, životne navike, društvene vrijednosti, vjerovanja. Pisac gradi svijet drame moralnom porukom o temeljnim društvenim odnosima kroz teme ljubavi, braka, suodnosa materijalnih i duhovnih načela. Svevremenske suodnose propituje se suvremenim teatarskim jezikom kako bi priča aktualnošću ostvarila davno piščevo htijenje i zaljubljenost u temeljne vrijednosti života u vinkovačkoj varoši.
Dugotrajan pljesak na kraju predstave koja je nasmijala posjetitelje bio je odlična nagrada glumcima, kao i članovima Folklornog ansambla ‘‘Lisinski‘‘, za spektakularnu izvedbu u HNK-u, a glumica Anja Šovagović Despot nije skrivala emocije.
- Jedino što mogu reći: srce mi je puno, gledala sam prekrasnu predstavu sa sjajnom slavonskom, bećarskom energijom, divnim glumcima, sjajnim redateljem i tekstom prije svega. Čestitala bih ovom prigodom ravnatelju Gradskog kazališta ‘‘Joza Ivakić‘‘ Zdenku Rečiću na zaista briljantnoj ideji i što nam je podario dio Slavonije, slavonskog srca i slavonske duše i nadam se da će vinkovačko kazalište još gostovati u HNK-u - rekla je Anja Šovagović Despot.
Svakako najponosniji bio je upravo ravnatelj vinkovačkog kazališta ‘‘Joza Ivakić‘‘ Zdenko Rečić.
- Predstavom ‘‘Vrzino kolo‘‘ počeli smo obilježavati sto godina kazališnog života u Vinkovcima i hvala svima koji su došli na predstavu i napunili kazalište. Ovo je bila premijerna izvedba u HNK-u i to je za nas bila iznimna čast i na neki način potvrda da dobro radimo. Kako je ovo najveća dvorana u Hrvatskoj, što se tiče sjedećih mjesta, nismo očekivali da će biti toliko popunjena i hvala svima koji su se uključili u ovaj projekt da kazališna dvorana bude puna. Idemo dalje s predstavom po Hrvatskoj, a pozvani smo 28. ožujka 2019. u Beč - rekao je Rečić.
Na kraju izvedbe ‘‘Vrzino kolo‘‘ svi uzvanici i gosti bili su na malim šokačkim divanima na kojima su najavljene 53. Vinkovačke jeseni uz slavonske specijalitete i uz nezaobilazne tamburaše. M.Kokaj
Folklorni ansambl Lisinski Vinkovci izveo je ‘‘Bunjevačko kolo‘‘ ispred kazališta kao uvod u predstavu
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike