Kultura
VLADIMIR DŽANKO (1932. - 2018.)

S Osijekom je disao dok ga je slikao
Objavljeno 30. kolovoza, 2018.
Akademski slikar Vladimir Džanko preminuo je u 87. godini. Rođen u Glamoču 20. ožujka 1932., srednju školu za primijenjenu umjetnost završio je u Sarajevu, a 1962. diplomirao je na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beogradu na slikarskom odjelu u klasi Vinka Grdana.
Nakon završetka studija dolazi u Osijek i počinje scenografski rad u HNK-u. Kontinuiranim slikarskim djelovanjem dužim od pola stoljeća, izlaganjem u zemlji i inozemstvu, postao je aktivan sudionik osječke, slavonske i hrvatske likovne scene. Veliki prilog dao je, osim na umjetničkom planu, i na unaprjeđivanju pedagoškog likovnog rada, desetljećima radeći s učenicima i studentima u osnovnoj školi, gimnaziji i Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Od 1991. pa sve do umirovljenja 1997. bio je ravnatelj Galerije likovnih umjetnosti Osijek. U to je vrijeme zgrada Galerije obnovljena od posljedica ratnih stradanja, a realizirane su i vrijedne programske izložbe.
Samostalno je izlagao u zemlji i inozemstvu, a u vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj emotivno je bilježio ratna događanja. Izložbu Slavonija u ratu 1991. kao cjelinu je darovao GLU (današnjem MLU) u Osijeku. Zbog svojih je zasluga nagrađen Nagradom grada Osijeka 1971. za pedagoški rad i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1997.
"Nepotrebno je isticati da Džanko s Osijekom diše kada ga slika, da je mnogo puta i prije prvog poteza neke slike motiv proživljen u svakodnevnim susretima. Ali dijalog je dublji, pa veduta uz lice nudi i naličje. I u lapidarnosti likovne mrljolikosti, mreži profinjenog crtovlja, boji upadljivoj i tihoj, grad otkriva i povjesnost i bujanje godišnjih doba. (…) Osijek je gledan s odmakom, ali i ulaženjem u bilo grada. S utkanom ljubavi umjetnika i čovjeka. Njome se s gradom odražava prijateljski dijalog, razumijevanja i zanosa“, zapisao je u katalogu izložbe Vladimir Džanko autor Stanko Špoljarić.
Raspon poetika i mjesta njihovih sabiranja u smislu stvaralačkih procesa Džanko je bez sumnje prepoznao te osjetio prostir svog umjetničkog kazivanja. U promišljanju i prepuštanju zanosu nastajali su ciklusi, kao osvrtanje na vrijeme i ambijent u stalnosti i mijeni izražajnih sastavnica forme.
Komemoracija će se održati u petak, 30. kolovoza u 12.30 sati, u MLU u Osijeku, a pokop u subotu, 31. kolovoza u 11 sati na Gornjogradskom (Aninom) groblju. N.Vek.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike