Novosti
KAKO HRVATSKA STOJI U USPOREDBI S OSTATKOM EU-A

Više radimo, kraće živimo
i manje putujemo od
prosječnog Europljanina
Objavljeno 28. kolovoza, 2018.
Državni zavod za statistiku pokušao je na temelju brojki usporediti kvalitetu života građana Hrvatske u odnosu na ostale građane Europske unije. Prema podacima Eurostata, trećina stanovnika RH (29,7 %) svakog se dana druži s obitelji, što je za čak 13 posto više od EU prosjeka, dok svakog tjedna to čini 29 posto (prosjek EU-a iznosi 35,2 %). Nešto rjeđe, točnije samo jedanput na mjesec, vrijeme s obitelji i rodbinom provodi 11,7 posto hrvatskih građana, što je blizu prosjeka EU-a (12,9 %), dok smo prema udjelu onih koji se u posljednjih 12 mjeseci nisu družili s obitelji i rodbinom (1,6 %) ispod europskog prosjeka, koji je iznosio 2,3 posto.
Podaci pokazuju da su stanovnici Hrvatske aktivniji od prosječnog Europljanina. Naime, čak 85,7 posto stanovnika RH odabire hodanje (prosjek EU-a je 74,4 %), gotovo trećina vožnju bicikla (30,2 % naspram 19,7 % u EU), a 21,6 posto ide na aerobik (4,4 % u EU). Jedina tjelesna aktivnost koju hrvatski građani obavljaju rjeđe od Europljana jest jačanje mišića (9,6 % naspram 24,2 % u EU).
Na neko kulturno ili sportsko zbivanje bar jedanput u godini odlazi 43,7 posto hrvatskih građana, čime smo se našli na začelju u EU, tik ispred Bugarske, s udjelom od 32 posto stanovnika, i Rumunjske, s udjelom od 29,6 posto. Prosjek EU-a je 67,3 posto. U Hrvatskoj 58,1 posto osoba živi u kućanstvima koja si ne mogu priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora izvan kuće za sve članove svoga kućanstva, što nas je smjestilo na drugo mjesto tog popisa, odmah iza Rumunjske (64,8 %).
U Hrvatskoj na 100.000 stanovnika dolazi 319,1 liječnik. Najveći omjer ima Austrija (509,7 liječnika na 100.000), a najmanji Poljska (232,8). Istodobno, kad se promatra broj stomatologa na 100 tisuća stanovnika, najbolji omjer ima Bugarska (105,1), a najmanji Poljska (33,2), dok se Hrvatska našla u gornjem dijelu ljestvice sa 79,5 stomatologa na 100.000 stanovnika. Podaci Eurostata o očekivanom trajanju života pri rođenju smještaju Hrvatsku (78,2 godina) nešto ispod prosjeka EU-a (81,0 godinu). Na tjedan radimo 2,4 sata više od europskog prosjeka. I prema prosječnom broju radnih sati u tjednu iznad smo prosjeka. Dok se u Uniji u prosjeku na tjedan radi 36,4 sata, stanovnici RH u prosjeku rade 38,8 sati na tjedan. V.T.
Među najsigurnijim zemljama EU-a
Ono što zasigurno utječe na kvalitetu života jest osjećaj sigurnosti. Prema rezultatima istraživanja EU-SILC 2016, udjel osoba koje su izjavile da se suočavaju s problemom kriminala, nasilja ili vandalizma u svojoj okolini (u neposrednoj blizini svoga stana), iznosio je 13 posto na razini EU-a, dok je isti pokazatelj za Hrvatsku iznosio samo tri posto, što nas svrstava u sam vrh zemalja EU-a čije se stanovništvo najmanje suočava s problemom kriminala, nasilja ili vandalizma u svojoj okolini te se stoga Hrvatska može smatrati zemljom u kojoj se stanovništvo osjeća sigurnim.
Možda ste propustili...

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

Najčitanije iz rubrike